Runko ja kattorakenteet osa 3

Seuraavaksi on vuorossa harjapalkin asennus, jotta saadaan keskikaton viimeinen kantava linja tehtyä. Talo kun on viuhkamainen 45 astetta ja kattokaltevuus molemmilla lappeilla 1:4, tekee se sen, että harjapalkki nousee noin 1:10, niin että olkkarin päässä se on korkeimmalla. Kyseinen palkki kulkee tuulikaapista aina olkkarin toiseen päähän, jänneväli yhteensä noin 10,4m. Tosin takan kohdalle tulee liimapuupilari joka tukee harjapalkkia.



Otos rakennekuvista


Ensimmäinen asia oli viimeistellä kaikki harjapalkin 3 tukipistettä. Alimmainen tukipiste tuulikaapin ja eteisen seinän päälle osuu "yllätys yllätys" oven kohdalle. Eli kuormat on siirrettävä molemmille puolille ovea alas perustuksiin. Tämä tarkoittaa, että on tuplatolpat molemmin puolin ovea, ja siihen päälle liimapuupalkki 140x315. 
Tarkoitus on saada tuleva harjapalkki tukeutumaan suoraan tämän palkin päältä, joten nyt kun ristikot oli asennettu molemmille puolille, piti vain selvittää missä niiden yläpintalinjat yhdistyy ja laskea siitä alas niin että saadan toivottu korko. Harjapalkki on aika iso, 165x450 liimapuupalkki, ja siitä on jäämässä näkyviin noin 30cm. Eli kertopuupalkkien loveus harjan kohdalla on noin 9cm, ja sisäkaton koolaus 48x48 plus kipsilevy/paneeli loput noin 6cm. Pienen laskutoimenpiteen ja mallauksen jälkeen sain tuen yläpinnan korkeuden selville. 
Seuraavaksi siirryin toiseen päähän ja siihen on tulossa seinän sisään liimapuupilari 140x140. Taas oli tehtävä samanlaisia laskelmia kuin ensimmäisessä kohdassa, ja tällä kertaa piti tarkistaa laskelmat moneen kertaan. Koska jos tuet ei ole symmetriset sisäkaton kanssa, tulee näkyviin jäävä osa palkista olemaan eri päästä päähän. Tämä toki on esteettinen ongelma, mutta helpottaa huomattavasti jatkoa jos saa symmetriseksi, koska silloin kertopuupalkkien loveukset ovat samanlaisia vaikka pituus vaihtelee. Kun olin tarkistanut ja mallanut hetken, rohkenin sahata pilarin laskettuun pituuteen. Tässä vaiheessa en tiedä vielä onnistuinko saamaan symmetrisen lopputuloksen, vaan se selviää vasta sitten kun alkaa asentamaan kyseiset kertopuupalkit. Asensin pilarin ja reevasin sen suoraksi.

Enää oli jäljellä vain keskipilarin, ja viimeisen tuen asentamista. Tälle pilarille on oma perustus, joten hankin rautakaupasta pilarikengän, jonka proppasin kiila-ankkureilla perustuksiin. Toisen osan ruuvasin pilarin päähän kansiruuveilla. Kyseisessä pilarikengässä on säätövara (kierteet ja mutteri), joten tämän tuen saisin säädettyäkin, jos ei korko sopisi ensimmäisellä kerralla. Laitoin pilarin pystyyn ja reevasin sen kahteen suuntaan pystyyn niin, että se seisoo tukevasti. Pilarin pystyyn saaminen yksin osoittautui pieneksi taisteluksi, osin siksi, että se oli painava ja liukas, ja osaksi siksi, että minulla oli niin paljon telineitä ja muita lautoja ristiin rastiin tiellä. Pilari on 165x165 liimapuupilari, joten sen leveys sopii yhteen harjapalkin kanssa. Sahasin maassa ennen asentamista sen hieman ylipitkäksi, ja nyt oli vuorossa sahata se oikeaan mittaan. Kiristin linjalangan molempien päätytukien välistä ja tämä kuvaili harjapalkin alapintaa. Merkkasin missä linjalanka leikkaa tolpan ja sahasin sen poikki siitä kohdasta.

Nyt kaikki tuet olivat valmiit, joten aloin valmistella itse harjapalkkia. Palkin mitan otin pitkällä mitalla paikan päältä ja menin alas sahaamaan. Palkin alatuen kohdan sahasin vaateriin, niin että palkki tukeutuu koko tukipalkin leveydeltä. Palkin ylätuen sahasin myös vaateriin, jotta se tukeutuisi koko pilarin leveydelle.
Keskituen kohtaa ei tarvinnut sahata, koska sahasin jo pilarin kyseiseen kaltevuuteen. Palkin päät sahasin myös niin, että päädyt nousee pystysuorana, ja ylätuen kohdan vielä teräväksi 45asteen kulmaan.


Harjapalkin ylätuen kohta sahattu
 Harjapalkki ja tuet olivat tässä kohtaa valmiit, joten palkin nostaminen paikoilleen oli seuraavaksi agendassa. Nostoa varten oli taas tilattava nostoauto, ja asennusta auttamaan veljeni. Nostoauto saapui työmaalle, ja pienen breefauksen jälkeen jopa nostoauton kuski ymmärsi mihin ja mitenpäin palkki on tulossa. Saimme palkin nostettua paikoilleen ensiyrityksellä, joten lähetimme nostoauton pois. Pienen tarkistuksen jälkeen totesimme, että säädetään keskituki 2-3mm ylemmäs kiristämällä mutteria pilarikengässä. Nyt saatiin kantoa tasaiseksi myös keskituella, ja palkki oli suora.


Harjapalkki asennettu, näkymä alhaalta ylös.



Harjapalkki asennettu, sivunäkymä.



Harjapalkki asennettu, näkymä talon edestä.


Nyt kun harjapalkki oli asennettu ja kiinnitetty oli vuorossa kertopuupalkkien asennus.
Palkit ovat siis kaikki eripituiset johtuen talon muodosta. Olin hankkinut 8m pitkät palkit, ja saan niistä aina sekä pisimmän että lyhimmän palkin valmistettua. Näin ei synny juurikaan hukkapaloja.
Aloitin molemmista ääripäistä sovittamaan palkit ristikoiden kaltevuuden mukaan. Eli käytin taas linjalankaa apuna jotta sain aika tarkkaan linjan mihin palkit ovat tulossa. Tästä sain laskettua miten paljon pitää lovea palkista, että saavutan kyseistä linjaa. Tein pisimmän ja lyhimmän palkin ensin, koska halusin selvittää heti onko eroja loveuksessa, eli tuliko symmetrinen niin, että harjapalkkia on yhtä paljon näkyvissä koko matkan. Ja ilokseni loveukset oli vain parin millin verran erilaiset, eli harjapalkki lähes täysin symmetrinen sisäkaton kanssa. 

Kertopuupalkit ovat 51x400, ja ristikot 523mm korkeat, joten lisään vielä kertopuupalkkien päälle myöhemmin 48x123 soirot. Soirojen jälkeen ollaan siis samassa tasossa kuin ristikot. Asensin kertopuupalkit eri lappeilla eri puolella ristikkoa. Näin ne eivät törmää harjan kohdalla ja voin tehdä leveämmän tukipinnan.

Otos yläpohjakuvasta. Kertopuupalkit tässä 45x400, mutta tilasin 51x400.


Nyt kun ääripäät oli tehty, piti vain jatkaa samalla tavalla. Loveukset pysyy samanlaisina mutta pituus muuttuu, joten jokaiselle oli otettava oma mitta. Aloitin pitkästä päästä ja etenin alaspäin, koska muuten olisi hankala saada palkit paikoilleen. Tein vuorotellen molemmin puolin harjapalkkia, jottei palkki alkaisi vahingossa taipumaan kaarelle. Näin tapahtuu helposti jos tekee vain toista puolta, eikä seuraa tilannetta. Riittää että yksikin palkki vahingossa kiilaa, ja työntää näin palkkia hieman sivuun ja sitten palkki alkaa kaartumaan.



Kertopuupalkkien asennus menossa.



Kertopuupalkit, muutamaa palkkia vailla asennettuna.


Nyt on koko talon osalta kaikki kantavat kattorakenteet tehty. Etuterassin katos puuttuu vielä, kuten myös tuulikaapin katto, mutta nämä teen myöhemmin. Terassikatokselle pitää ensin tehdä aika paljon telineitä ja muuta ennen kuin sitä pystyy asentamaan. Tuulikaapin katto on erillinen katto, joka on matalampana kuin pääkatto. 
Nyt kun suurin osa katosta on tehty, pystyn tekee räystäiden rakenteet. Myös terassikatosta varten pitää rakentaa telineitä. 

Mutta näistä lisää seuraavassa postauksessa.


Kommentit

  1. Hieno taloprojekti teillä ollut. Veljeni taloprojektissa Helsingissä muuten asiat onnistuivat mutta kesken projektin, kantavaan puupalkkiin ilmestyi halkeama. Tällä kertaa syynä ei ollut virheet laskelmissa. Kantava liimapuupalkki oli vain heikosti liimattu halkeaman kohdalta. Onneksi tarkemman tutkimuksen jälkeen ilmeisesti tehtiin vain liimapuupalkin injektointi. Korjaus kannatti ilmeisesti koska talo edelleen pystyssä! https://www.oivaset.fi/betonirakenteiden-korjaus

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen taloprojekti teillä on käynnissä. Meillä taas on mökillä tarpeen betonirakenteiden korjaaminen, kun ne ovat halkeilleet. Injektointityöt betonirakenteille on siis tarpeen, että saadaan taas rakenteet lujitettua. https://www.rakennelujitus.fi/polyuretaanit-ja-epoksihartsit/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Autotallin maanrakennus ja perustukset

Vesikaton levytys