Autotallin maanrakennus ja perustukset


Kuten edellisessä postauksessa ilmeni, niin talon lupaprosessimme kesti kokonaisuudessaan vuoden verran, joten ei ollut ajankohtaista aloittaa vielä viime kesänä talon rakentamista. Mutta onneksi keksimme aloittaa autotallin rakentamisella, mikä ei ollut näin jälkikäteen ajateltuna mikään hullumpi idea. Joten heti kun autotallin rakennusluvan valitusaika oli umpeutunut, lyötiin kuokka maahan. 
Ennen rakentamista oli hyväksytettävä  projektille vastaava työnjohtaja sekä jätettävä rakennepiirustukset, kuten lupaehdoissa oli vaadittu. Vastaavana työnjohtajana olisi voinut toimia mieheni, mutta hänen nuorempi veljensä (perheen toinen rakennusinsinööri) toivoi saavansa kokemusta tulevaisuutta varten, joten totesimme ettei tämä ollut huono idea ja valitsimme hänet tehtävään. Rakennepiirustukset teki mieheni.

 
Rakenneleikkaus A-A

Tonttihan oli kokonaisuudessaan kaluttu puustosta, joten sen kummempia raivaushommia ei enää tarvittu. Kuten kaikki uudisrakennusprojektit, niin tämäkin oli aloitettava maanrakennushommilla.

 
Maanrakennushommia, pintamaiden poistoa


Maanrakennustyöt meille suoritti Rakennus- ja pihapalvelu Ahlstedt Oy. Aloitimme pintamaiden poistolla ja sen jälkeen kaivettiin autotallin kohdalta suunnitelman mukaiseen korkoon. Maaperä oli hyvin kantava pintamaiden ja hyvin ohuen ja pehmeän maakerroksen alla, joten ei tarvittu paalutuksia tai vastaavia, vaan pystyimme ihan perus antura ja sokkeli ratkaisulla perustaa tallimme. Kaivannon pohjalle asennettiin suodatinkangas ja täytettiin noin 30 – 40 cm kantava ja kapilaarikatkaiseva sorapeti. Tämän jälkeen pääsimme muotittamaan tallimme perustusanturan.

Anturamuotitus
 
Varsinainen raudoittaja vauhdissa😎


Anturan muotit tehtiin perinteisellä lautamuotilla. Kun muotit oli kasassa, asennettiin harjateräkset rakennekuvien mukaan. Tässä minä itsekin pääsin mukaan. Sitten kun muotit olivat valmiit ja raudoitettu, tilasimme betoniauton valua varten. Parin päivän valun jälkeen, kun betoni oli kuivunut rittävästi teimme linjatolpat sokkelin ladontaa varten. Sokkeli tehtiin valuharkoilla. Ensimmäinen varvi kiilattiin vaateriin, jonka jälkeen pystyttiin linjalankojen mukaan latomaan sokkeli lopulliseen korkoon. Ladonnan edetessä lisättiin vaakateräkset rakennekuvien mukaan. 
 
Sokkeli ladottu.


 Sitten tilasimme betoniauton sokkelin valua varten. Sokkelin pystyteräkset asennettiin valun yhteydessä. Betonin kuivuessa kaivettiin alas salaojat ja asennettiin sokkelin patolevyt, sekä rapattiin yki rouhepinnoitteella sokkelin näkyviin jäävä yläosa. Yki rouhepinnoitteeseen päädyimme, koska se on valmis massa, jonka pystyy levittämään suoraan purkista, mikä oli ainut vaihtoehto, koska tontillamme ei ollut vielä vettä. 

 
Sadevesi- ja salaojaputket sekä patolevy asennettu, ja yläreuna rapattu.



Sitten oli vuorossa sisä- ja ulkotäyttö. Sisätäytön yhteydessä asennettiin sokkelin sisäpintaan pystyyn EPS levy ja ulkotäytön yhteydessä asennettiin sadevesiputkistot ja routaeristelevyt.  Ulkopuolella täytettiin raakatäyttönä, joka viimeistellään myöhemmin. 

Täyttö menossa

Routaeristyksen asentaminen

Raakatäyttö valmis

Sitten pääsimme aloittamaan rungon pystyttämisen. Rungon pystytyksestä kerromme lisää seuraavassa postauksessa.

Kommentit

  1. Teillähän rupeaa autotalli nousemaan jo hyvin ja perustuksista tuli hyvännäköiset. Meillä rupeaa myös juuri piharemontti olemaan valmis ja tilattiin samalla autotalli, joka oli enemmän sellainen teräshalli, joka koottiin meidän pihaan. Toivottavasti teillä meni hyvin loppu autotallin pystyttäminen!

    VastaaPoista
  2. Kiva, että perheestä löytyy taitoa. Me ajattelimme uudisrakentaa autotallin ensi kesänä. Vielä ei ole kunnon suunnitelmat tästä, mutta pikkuhiljaa.

    VastaaPoista
  3. Autotallista aloittaminen onkin hyvä tapa päästä alkuun, jos muuten vielä joutuu odottelemaan lupia. Siistin näköiseksi olette saaneet tuon sorapedin. Miten teillä onnistui soran kuljetus, kestikö pitkään?
    http://www.kuljetuskm.com/kuljetuspalvelut

    VastaaPoista
  4. Hienoa, että pääsitte aloittamaan tasaiselta tontilta. Meidän tontilla pitäisi saada muutamia puita kaadettua ennen kuin päästään valamaan pohjia. Nyt olenkin etsiskellyt firmaa tekemään maanrakennustöitä.

    https://www.talonpohjat.com/palvelut/maanrakennus

    VastaaPoista
  5. Meillä kesti myöskin lupaprosessi suhteellisen kauan, jopa hieman yli vuoden, mutta nyt olemme myöskin valmiina aloittamaan oma projektimme. Kaikki alkaa olla valmiina maanrakennustöiden aloittamiseen tontilla. Viikonloppuna ovatkin vuorossa talkoot, jossa raivaamme tontilta puut pois. https://www.jarvioy.fi/maanrakennus

    VastaaPoista
  6. Siitä se autotalli pikkuhiljaa nousee. En tiennytkään, että lupaprosessissa voi mennä kauankin aikaa. Veljelläni on juuri maanrakennustyöt menossa, ja seuraavana vuorossa olisi telekaapelien alitus. Koska teillä on arvioitu valmistumisaika?
    https://www.maarakennus-jussila.fi/paineilmamyyra

    VastaaPoista
  7. Sehän edistyy hyvin. Meillä myös lupaprosessi menossa ja nyt odotellaan vastauksia. Sitten olisi aika alkaa tekemään maanrakennustöitä täällä Kirkkonummella. Kovasti jo odotellaan. Me toki itse olemme rakentamassa taloa, ja siihen viereen tulisi sitten autotalli. En tiennytkään että tuo rouhepinnoite olisi ainut vaihtoehto jos on niin, ettei tontilla ole vielä vettä. Mielenkiintoista.
    https://www.kaivuripalvelulevonius.fi/maanrakennus

    VastaaPoista
  8. Tuliko teillä kuljetuspalvelun kautta nuo työkoneet tontille vai miten nämä hoidettiin? Itse näistä perustuksista en paljoakaan tiedä mutta mieheni on kiinnostunut, täytyykin näyttää tämä hänelle. Kiva kun jaat näitä kokemuksia.
    https://www.jt-pajunen.fi/palvelut/kuljetuspalvelu

    VastaaPoista
  9. Hienoa, että saatte autotallin. Se on kyllä hyödyllinen. Meilläkin sitä vielä mietitään, alustavasti suunnitelmia tehty. Kuitenkin maanrakennuspalvelu täytyy siihen myös ensin hankkia. https://www.hinauslevainen.fi/koneurakointi

    VastaaPoista
  10. Kiitos kun jaoit kokemuksistasi. En tiennytkään, että betonivalun kuivumiseen menee vain pari päivää. Minun sisareni on juuri myös aloittamassa rakennusurakkaa. Hänellä onkin vielä kattavat kuljetuspalvelut etsinnässä. https://www.laineaho.fi/kuljetus/kuljetuspalvelut

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Vesikaton levytys