Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Nyt kun suurin osa katon kantavista rakenteista oli asennettu, pystyin rakentamaan päätyjen räystäät. Ensin oli kuitenkin tehtävä päätyseinien yläosa valmiiksi. Jos muistatte aiemmasta postauksesta, niin päätytolpat jätettiin ylipitkiksi silloin kun tolppia asennettiin. Syy tähän on se, että nyt saadaan tarkasti seinän korko jo asennetuista ristikoista ja muista kantavista palkeista. Nyt merkkasin missä ristikkojen yläreunalinja leikkaa alimman tolpan, ja sitten merkkasin saman ylimmässä. Tämä on siis taso mihin tulevat huopakaton aluslevyt tulee. Eli tästä merkistä pitää vielä laskea alas niin, että tulevat rakenteet mahtuu. Kuten alla olevasta kuvasta näette, niin päätyseinien rakenteet vastaa aika pitkälti pitkien seinien yläjuoksurakenteita.



Otos rakennekuvista, räystäsdetalji



Erona on, että syrjällä oleva lankku ei ole ihan yhtä iso tässä, johtuen että tähän linjaan tulee huomattavasti vähemmän pystysuuntaisia kuormia (lumi, omapaino ja tuuli alas), eli oikeastaan ainoastaan räystään kuormia noin 1m leveydeltä. Lappellaan oleva lankku taas on sama, ja vaakasuuntaisia kuormia vastaan tärkeä. Tämä lankku estää seinän taipumista yläreunasta, kun siihen kohdistuu vaakakuormia (tuulikuormia). Kun seinään kohdistuu vaakakuormia, niin yksinkertaistettuna puolet siirtyy suoraan perustuksille ja puolet siirtyy yläjuoksulle. Eli yläjuoksun pitää pystyä siirtämään nämä kuormat jäykistäviin seinälinjoihin, joka kulkee yleensä samassa suunnassa kuin tuulen suunta (tässä päätyseinää ajatellessa kohtisuoraa seinäpintaa). Jos yläjuoksu ei kykene siirtämään kuormia, niin nämä kuormat siirtyy kattorakenteisiin. Ja tämä saattaa aiheuttaa ongelmia jos kattorakenteet  ja sen kiinnitykset eivät ole riittävän jäykät. Tässä meidän tapauksessa on tulossa jäykkä kattolevytys, joten se pystyisi kyllä ottamaan kuormia vastaan jos kiinnitysväli olisi riittävän tiheä. Mutta jos rakenne olisi: ristikko, aluskate, korotusrima, ruoteet ja pelti, niin ruoteiden kiinnityksiin kohdistuisi aika paljon kuormia päädyissä ilman kyseistä lappellaan olevaa lankkua päätyseinän yläjuoksussa. Kyseinen lankku kannattaa mikäli vain mahdollista tehdä yhdestä pitkästä lankusta, joka menee päästä päähän. 


otos yläpohjakuvasta, räystäät.


Laskin alas ensin räystään rungon 123mm, sitten lappelaan olevan lankun 48mm ja sain näin mihin tasoon tolpat pitää katkaista kokonaan. Merkkasin alas tämän 171mm ja viritin linjalangan näiden välistä. Merkkasin kaikki välillä olevat tolpat langan kohdalla. Sitten siirsin lankaa edelleen 123mm alemmas syrjällään olevalle 48x123 lankulle. Tämä on siis loveuksen alareuna. Katkaisin tolpat akkusirkkelillä ja muutaman käsisahalla ylimmän merkin mukaan, ja sahasin 50mm syvän uran alemman merkin mukaan. Merkkasin sitten loveuksien pystymerkit ja sahasin ne. Sitten asensin päädyn yläjuoksun, kuten pitkillä seinilläkin, ensin syrjällään olevan lankun ja sitten lappellaan olevan lankun.

Päätyseinän yläjuoksu asennettu

Nyt päätylinja oli valmis ja pystyin tekemään itse räystään rakenteet. Räystäät tulee noin 60cm uloimmas kuin seinä, ja ensimmäiseen ristikkoon oli matkaa noin 70cm seinälinjan sisäpuolella. Joten sahasin hieman ylipitkiä soiroja 48x123 tavarasta, jota myöhemmin oikaisen. Asensin ensimmäisen soiron alhaalta noin 45cm ylös ja kiinnitin sen sekä ensimmäiseen ristikkoon että yläjuoksuun. Sitten merkkasin paikan mihin haluan viimeisen soiron tulevan ja laskin tasajaon näiden välillä oleville soiroille. Sahasin valmiiksi tähän jakoon sopivia välikapuloita (jako -48mm), ja asensin niitä sitten vuorotellen. Eli räystässoiron jälkeen aina välikapula jne. Lopulta tein alimman räystässoiron alapuolelle hieman pidemmän välikapulan, joka muodostaa tämän linjan pikälle sivulle tulevaa räystästä. Kiinnitysmatkaa tälle on vain se noin 45cm, joten sitä pitää koittaa kiinnittää mahdollisimman hyvin rikkomatta kapulaa. Tein sitten saman vastakkaisella puolella olevalle päädylle. Ensimmäisen tuuletusvälin ilmareiät puuttuu vielä, mutta poraan ne myöhemmin.

Räystään soirot ja välikapulat asennettu.

 
Päätysoirojen asennus menossa.



Nyt kun kaikki räystäsrungot oli tehty, oli aikaa oikaista suoraksi ensin pitkien sivujen räystäslinjat. Tilasin ristikot ylipitkillä räystäillä, juuri sen takia, että pystyn oikaisemaan ne itse, kun aina ne eivät ole lähtökohtaisesti ihan suorat. Merkkasin molempiin päihin halutun kohdan (niin että myöhemmin tuleva räystään aluslaudoitus sopii kokonaisilla laudoilla), ja viritin taas linjalankaa kireästi näiden väliin. Merkkasin jokaiseen kapulaan merkit langan kohdalle. Sitten sahasin kaikki kapulat merkkien kohdalta. 


Pitkän sivun räystäskapulat oikaistu.





Nyt kun tämä linja oli suora, merkkasin kaksi viimeistä 48mm sisemmäksi ja sahasin ne. Tähän tulee päätyräystään viimeinen kapula kiinni (kts. otos yläpohjakuvasta). Tein siihen hieman ylipitkän soiron ja kiinnitin sen kaikkiin kolmeen kohtaan.

Nyt kun päätyseinien kaikki soirot olivat paikallaan, merkkasin ne samalla tavalla ja sahasin nekin. 
Nyt räystäsrakenteet ovat valmiit ja seuraavaksi niihin kiinnitetään räystään reunalaudat ja sitten kattolevytys. 
Mutta ennen sitä on tehtävä etuterassin katosrakenteet ja muut rakenteet valmiiksi, jotta saadaan siihenkin sitten samalla tehtyä reunalaudat ja muut. 

Etuterassin katosrakenteista enemmän seuraavissa postauksissa.
 










Kommentit

  1. Olipas tarkka kuvaus talon rakenteista, mutta mielenkiintoista luettavaa silti. Eksyin blogisi pariin, kun ystäväni ovat harkinneet vanhan omakotitalon ostamista ja etsimme tietoa rakentamisesta ja remontoinnista. He ovat seuraavaksi teettämässä taloon rakennetutkimuksen selvittääkseen rakenteiden kunnon. https://www.suomensisailmatutkimus.fi/rakennetutkimukset/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Autotallin maanrakennus ja perustukset

Vesikaton levytys