Rungon pystytys osa 1

Vihdoin oli vuorossa talon rungon pystytys. Rungon pystytys aloitetaan asentamalla alaohjauspuu sokkelin päälle. Niiden väliin laitetaan jonkinlainen kosteuseriste, joka estää kosteuden nousua kapillaarisesti sokkelista puurunkoon. Käytin tähän 6mm paksua ja 200mm leveää solumuovista sokkelikaistaa. Ennen kuin aloitin alaohjauspuiden asentamisen, tarkistin vielä kerran sokkelin mitat, koska tämä on viimeinen hetki tarkistaa ne, mikäli niitä haluaa säätää hieman. Paljon ei voi enää tässä vaiheessa niitä säätää, mutta muutaman millimetrin johonkin suuntaan pystyy. Kiinnitin nitojalla solumuovikaistan alaohjauspuuhun, jonka jälkeen käänsin lankkua niin että solumuovikaista jäi puun ja sokkelin väliin. Aloitin pitkistä sivuista, ja säädin pääristimitat kohdalleen. Kun olin tyytyväinen tulokseen aloitin kiinnittämisen. Kiinnitin tässä vaiheessa alaohjauspuut 110x8mm pika ankkureilla. Kiinnitän myöhemmin kiila-ankkureilla.

Alaohjauspuut asennettu


Pika-ankkurilla on helpompi säätää alaohjauspuut suoraan, jos lankut eivät ole ihan suorat.
Asensin myös kantavien väliseinien alaohjauspuut, nämä ovat 48x148 C24 tavarasta kun taas ulkoseinät 48x198 C24 tavarasta. Kun kaikki alaohjauspuut oli paikoillaan oli vuorossa merkata kaikki aukot ja tolppien paikat alaohjauspuuhun. Tämän jälkeen oli vuoro sahata runkotolpat. Tarkistin ulkoseinien alaohjauspuiden koron, ja ne olivat niin kohdallaan että pystyin sahaamaan kaikki tolpat loveuksineen valmiiksi ennen asennusta. Kantavien väliseinien kohdalla tilanne oli toinen ja alaohjauspuut ei ollut riittävän hyviä, että olisin voinut sahata ne suoraan mittoihin, vaan sahasin hieman ylipitkiä ja näin jouduin sitten tekemään lopullisen katkaisukoron ja loveukset paikan päällä. Tämä on aina hieman hankalampi tapa, koska ollaan jo telineillä, ja asento sahata ei aina ole kovin ergonoominen.
Kun kaikki tolpat oli sahattu valmiiksi aloitettiin niiden asentaminen. Asentaminen aloitetaan pääsääntöisesti nurkasta. Asennetaan nurkkatolpat paikoilleen, ja naulataan ne kiinni alaohjauspuuhun. Tämän jälkeen reevataan vinoreevuilla kahteen suuntaan tolppa vesivaa'an avustuksella suoraksi. Nurkkatolpasta lähetään sitten jompaan kumpaan suuntaan jatkamaan tolppien asennusta. Kun muutama tolppa on saatu naulattua alaohjauspuuhun, asennetaan vaakalauta mahdollisimman ylös ja kiinnitetään se sisäpuolelta jo reevattuun nurkkatolppaan, ja sitten saadaan muut tolpat säädettyä suoraan tähän lautaan. Jos seinälinja on pitkä, niin kannattaa reevata seinä aina välillä myös toiseen suuntaan, mikäli mahdollista. Tolppien asennus on lähes mahdotonta tehdä yksin, joten tähän pyysin apuja velipojalta.  


Tolppien asennus aloitettu

Tolpat asennetaan 600mm jaolla niin, että myöhemmin asennettava tuulensuojalevy saadaan naulattua kiinni sekä reunoilta, että keskeltä (Levyt 1200mm leveät). Tolppajako kannattaa tehdä juuri ulkolevytykseen sopivaksi, niin ettei tarvitse leikkata niitä levyjä, vaan ne sopii kokonaisina siihen. Rungon sisäpuolella tulee vielä vaakakoolaus, joten sen takia ulkolevytys on määräävä.
Ikkuna-aukkojen sivutolpat asennetaan myös tässä vaiheessa, mutta aukkojen sisäpuolelle jäävät tolpat tehdään myöhemmin aukkokehyksien asennuksen yhteydessä. Kaikki päätytolpat on sahattu hieman ylipitkiksi ja sahataan myöhemmin kattokaltevuuden mukaan. Nyt kun kaikki tolpat oli saatu paikoilleen, oli pakko rakentaa telineitä, jotta olisi mahdollista asentaa yläjuoksu. Käytän tässä samoja telinelavoja mitkä tein autotalliprojektiin, tosin joudun rakentamaan myös aika paljon uusiakin telineitä.

Tolpat asennettu paikoilleen. Muoto alkaa hahmottumaan.
     

.












Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Autotallin maanrakennus ja perustukset

Vesikaton levytys