Rakennusluvan hakuprosessi

Ostamamme tontti sijaitsee suunittelutarvealueella Sipoon korvessa. Tämä tarkoittaa, että ennen rakennusluvan hakemista pitää hakea suunnittelutarveratkaisu. Tämä vastaa pitkälti poikkeuslupaa. Ostamallamme tontilla oli jo ostohetkellä aiemman omistajan toimesta haettu suunnittelutarveratkaisu 2014 omakotitalolle kyseiselle määräalalle. Suunnittelutarveratkaisu on voimassa kaksi vuotta, joten 2016 määräalalle oli haettu myös rakennuslupaa. Tämä, jotta suunnittelutarveratkaisu ei menisi vanhaksi, ja prosessi olisi alkanut taas uudestaan. Kyseinen rakennuslupa käsitti yksikerroksisen omakotitalon joka oli laajuudeltaan noin 110m2.

Meillä olisi ollut mahdollisuus rakentaa voimassa olevan luvan mukainen talo, mutta niinkuin edelisessä postauksessa tuli esille, niin meillä oli toisenlaiset suunnitelmat talon osalta. Toiveajatteluna oli, että muutoslupa olisi riittänyt, mutta todennäköisesti rakennusluvan joutuisi hakemaan uudestaan. Toisin kuitenkin kävi. Otettuamme yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan selvittääksemme millä tyylillä haetaan lupaa meidän talolle, tuli vastauksena, että kyseessä on täysin erilainen rakennus mitä oli voimassa olevassa luvassa, joten rakennukselle oli haettava rakennuslupa uudestaan, ninkuin vähän arvelimmekin. Uuden rakennusluvan tulisi kuitenkin pohjautua voimassa olevaan suunnittelutarveratkaisuun. Kuten aiemmin mainitsin, niin kyseisen määräalan suunnittelutarveratkaisu umpeutui 2016, joten meidän oli haettava suunnittelutarveratkaisukin uudelleen. Ja myöhemmin sen jälkeen vielä uusi rakennuslupa. 

Sipoossa tälläisen päätöksen käsittelyaika on käsittämätöntä kylläkin noin yhdeksän kuukautta, joten tässä vaiheessa meidän suunnitelmat aloittaa talon rakentaminen keväällä 2017 murskautuivat täysin. Suunnittelutarveratkaisuhakemuksen jätimme 8.1.2017, joten päätöksen saisimme myöhään syksyllä. 
Nyt kun tiedettiin ettei päästä vielä rakentamaan taloa, syntyi ajatus hakea voimassa olevan rakennusluvan puitteessa autotallille rakennuslupaa. Koska asuintalolle oli jo lupa, niin pystyttiin sille rakennukselle hakea lupaa talousrakennukselle. Joten taas suunnittelupöydän ääreen suunnittelemaan autotallia olemassa olevan luvan rakennukselle, joka sopisi myöhemmin haettavan talomme sijoitteluun. Tässä vaiheessa siis suunnittelimme valmiiksi tulevan asuinrakennuksen sekä autotallin asemapiirustukseen, sitten vaihdoimme oman talon edelliseen voimassa olevan luvan mukaiseen taloon.

 
Asemapiirustus, Villa Wickholm



Autotallin lupa jätettiin sisään 23.3.2017. Autotallin lupapäätös tuli noin kolme kuukautta myöhemmin 21.6.2017. Eli päästiin sittenkin rakentamaan, tosin ei asuinrakennusta niin kuin oltiin suunniteltu. Itse autotalli koostui noin 49m2 avoimesta autokatoksesta sekä 42m2 lämpimästä autotallista. 


Autotalli/Autokatos

Suunnittelutarveratkaisupäätös tuli kuten arvelimmekin syksyllä, tarkemmin 21.9.2017. Asuinrakennuksen rakennuslupa saatiin  jätettyä kahden viikon valitusajan jälkeen 8.10. ja siitä saatiin päätös jo ennen vuoden vaihdetta 21.12.2017. Eli tälläinen mukava joululahja tällä kertaa😊. Eli koko asuinrakennuksen rakennuslupaprosessi kesti kokonaisuudessaan kokonaisen vuoden.

Kommentit

  1. Onpas kiva lukea miten tämä lupahakemusvaihe menee. Me juuri päätettiin että talopaketilla aletaan rakentaa, tontti valittu ja seuraavaksi olisi tämä vaihe. En ollut aiemmin kuullutkaan tuommoisesta suunnitteluvaiheratkaisusta. https://aatelitalo.fi/talot/

    VastaaPoista
  2. Vau, kävipä kerran tuuri googlemojon suhteen, kun onki tämän kiinnostavan postauksen infotulvasta. Täkytermeinä olivat suunnittelutarveratkaisu, Sipoo ja aika.
    Olen myös hankkinut reilun puolen hehtaarin tontin Sipoonkorvesta, viime syksynä, tavoitteenani rakennuttaa pieni hirsinen omakotitalo. Tontilla on purettavaksi ilmoitettu vanhan mökki ja kiinteistövälittäjän mukaan on olemassa joku "ennakkotieto" siitä, että tontille voisi hakea lupaa omakotitalolle suunnittelutarveratkaisun kautta.
    Ei siitä kukaan kunnassa tiennyt, mutta minua ohjeistettiin kommunikoimaan Lupapisteen kautta.
    Jo joulukuussa sain tosi hyvän luonnoksen eräältä hirsitoimittajalta ja keskustelin mahdollisen pääsuunnittelijan kanssa hankkeesta.
    Vähänpä tajusin tästä ensimmäisestä lupaprosessin askeleesta, sen aikataulusta ja tarvittavista dokumenteista: Tässä vellovassa rakennusbuumissa ei edes asemapiirrosta meinaa ehtiä tekemään kukaan. Sipoon Lupapolusta löytyy vain aika suurpiirteistä tietoa, eivätkä kaikki linkit vieläkään toimi. Lupapisteen kautta tietoa tulee vielä huonommin, mutta hakemusluonnoksia tekemällä näkee, mitä kaikkea täytyy selvittää.
    Onneksi monen muun kunnan sivuilta löytyy yksityiskohtaisempia ohjeita ja niiden perusteella olenkin päässyt jyvälle siitä, mitä (suunnittelutarveratkaisun tapauksessa) asemapiirroksen täytyy sisältää ja millä tarkkuudella - vaikka se kunnittain vähän vaihteleekin.
    Mitä siis haluan sanoa on se, että tosi hienoa, että olette jaksaneet pitää tällaista blogia, josta löytyy kiinnostavaa ja tärkeää tietoa tuleville korven asukkaille ja varmasti muillekin.
    Hyvin kaunis on talonne, ja ihanaa nähdä, että kaikki uudet talot eivät näytä autotalleilta tai kaupungin varikoilta. Onnea uuteen kotiin!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Autotallin maanrakennus ja perustukset

Vesikaton levytys