Vesikaton levytys

Nyt kun katon rakenteet ja räystäiden otsalaudat on tehty, on vuorossa katon levytys, jonka päälle kattohuopa asennetaan. Käytän tähän 18mm paksuja ympäripontattuja OSB-levyjä (OSB-4 TG4 18x1200x2700). Toinen vaihtoehto olisi ollut raakaponttilauta, mutta niiden asentaminen vie sen verran enemmän aikaa, että päädyin levyihin. Levyt jäykistää myös koko kattorakenteen paremmin kuin raakaponttilaudat. Kyseiset OSB-levyt ovat sen verran painavia (35kg/levy), että otin taas kerran velipojan apuun, jotta saataisiin levyt nostettua katolle. Mittasin ensimmäisen levyrivin yläreunan paikkaa molempiin päätyihin ja räpsäytin värilangalla suoran linjan. Ensimmäinen levyrivi kannattaa yrittää saada mahdollisimman suoraksi, jotta loppulevytys menisi ilman ongelmia. 

Vaikka kyseiset levyt ovat ympäripontattuja (kaikki neljä sivua pontattu), pitää pyrkiä että levysaumat osuvat ristikon kohdalle. Koska ristikkojako on k900 ja levyt 2700mm pitkiä, niin saumat saa ristikon kohdalle ilman että tarvitsee sahata levyjä. Nostimme ensimmäisen rivin levyt ylös yksi kerrallaan ja asensimme sen aina paikoilleen ennen seuraavaa. Tämä koska kyseiset levyt ovat pirun liukkaat kun otetaan pakasta, joten ne ei näinkään loivalla katolla pysy ilman että pitää kiinni niistä. Saimme ensimmäisen rivin asennettua ilman ongelmia.


Ekat kaksi riviä asennettu.



Nyt ruuvattiin stopparit jo asennettuun levyyn, ja nostettiin seuraavan rivin levyjä kerralla niiden varaan  katolle. Kun kyseiset levyt oli nostettu katolle, totesimme että käsin nostaminen on sen verran hankalaa, ja jäljellä maassa oli vielä noin 80kpl levyjä, että on pakko keksiä jokin muu tapa. Totesimme että joku saa tulla nostamaan niitä katolle, mutta ongelmana oli miten ne saataisiin pysymään katolla. Hieman asiaa mietittyä todettiin, että jonkinlaiset stopparit täytyy saada, minkä varaan levyt nojaa siihen asti että ne on asennettu.

Päädyttiin sellaiseen viritykseen, joka muistuttaa ala-asteen puuluokassa tehtyjä puujalkoja, eli sahasin riman joka oli noin 48x48 ja ruuvasin siihen kolmion muotoisen kappaleen, joka oli 198mm korkea (ala-asteen puujalatkin jäi aika neliskanttisiksi, kun hiekkapaperi oli järein työkalu mitä sai käyttää). Ensin oli kyllä suunnitelmana, että ruuvattaisiin suoraan kolmionmuotoinen kappale jo asennettuihin kattolevyihin, mutta sitten tuli mieleen että jos nostetaan liinoilla, niin liinat joutuu jättää siihen kun jää puristukseen. Mutta nyt jäisi katon ja levypinon väliin semmoinen vajaa 5cm korkea väli, josta liinat pitäisi saada pois. 

Tehtiin 2 puujalkaa per nippu, ja yhteensä mahtui näin ollen vain 3 nipun paikkaa, koska oli jätettävä hieman tilaa nippujen varaan. Kun kolmiotuki, jonka varaan levyt tulee makaamaan oli noin 20cm korkea, niin siihen mahtuisi 10 levyä nippua kohti, eli yhteensä saataisiin nostettua 30kpl levyjä kerrallaan katolle. 



Puujalat asennettu, odottaa levynippuja.







Tässä vaiheessa oli jo 10kpl levyjä asennettuna, ja yhteensä laskelmien mukaan menee noin 45 levyä/lape, joten jäisi vielä noin 5 levyä, jotka pitää lopuksi nostaa käsin katolle. Tilasin nostoauton taas kerran ja aloimme nostamaan levyjä. Levyt oli pakassa tiiviisti pakattuna, joten tässä tapauksessa oli hyvä asia että olivat liukkaita, koska ilman enempää voimaa käyttäen, saimme työnnettyä 10 levyn pakkaa niin paljon sivulle, että saatiin liinat laitettua toiseen päähän. Sitten nostettiin toisesta päästä sen verran että saatiin kapula laitettua väliin, ja laskettaessa jo nostettua päätä, saatiin liinan menevä rako toiseen päähän. Koska ns. hirttosolmukkaa ei viitsitty käyttää, johtuen että pontit murtuu, oli pakko nostaa isolla lenkillä. Tämä taas aiheutti sen, että ylimmät levyt ei ole ollenkaan kiinni noston aikana sivusuunnassa, ja kun jo mainittu levyjen liukkaus ei auttanut taas yhtään, oli keksittävä jotain. Ensin mietittiin että laitettaisiin yksi kiristysremmi toiseen suuntaan, mutta se taas jäisi puristukseen kun lasketaan levyt katolle. Sitten pikkuveljeltä tuli idea, että laitetaan ruuvipuristimilla levyt puristukseen, jolloin levyjen välinen kitka muuttuu niin paljon suuremmaksi ettei ne enää liiku.
Toinen ongelma todettiin ennen nostoa, että jos nostetaan levypinoa vaakatasossa, niin ylempi puoli osuu kattoon, ennen kuin toinen on tuen varassa. Täään keksittiin helppo ratkaisu, kun levyt roikkui liinojen varassa, otettiin kiinni molemmista päistä ja nostettiin kunnolla. Yllättävän hyvin levyt liukui liinoissa ja saatiin ne kallistettua noin saman verran kuin kattokaltevuuskin. Sitten nostamaan, ja nosto sujuikin sitten ilman ongelmia. Mutta niin kuin sanotaan, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.


Levynippujen nosto meneillään.







Samalla tyylillä nostettiin sitten loput kaksi nippua. Tämä riittikin tältä päivältä, joten peitettiin pressuilla koko tehty katto ja levyniput samalla. OSB-levyt eivät kestä kovin paljon  suoraa vettä, koska ne paisuu kuin sieni jos kastuu. Nyt kun levyt oli jo nostettu katolle, pystyin myös yksin asentamaan niitä.
Harjan kohdalla tässä meidän katolla syntyi sitten enemmän hukkaa kuin laki sallii. Tämä koska harja on noin 22.5 asteen kulmassa pitkää sivua nähden. Kun toinen lape oli kokonaisuudessa levytettynä, sahasin kaikki reunat suoriksi. 


Harja sahattu suoraksi.


Nyt on sitten pidettävä se pressuilla peitettynä, kunnes saadaan alushuopa asennettua. Siihen menikin aika paljon pressuja, joten oli ostettava lisää niitä. Koska en viitsinyt pitää kattoa pressuilla enempää kuin mitä tarvii, päädyttiin tulokseen että asennetaan alushuopa tälle lapelle, ennen kuin aletaan levyttää toista lapetta. Näin saadaan vapautettua pressut seuraavalle lappeelle.


Kommentit

  1. Olemme kunnostamassa vanhaa kesämökkiämme ja meillä on seuraavaksi katon vaihto edessä. Ymmärsinkö oikein, että olet rakentanut koko talon pääosin itse? Aikamoinen urakka varmasti on ollut.https://www.rakennusvanhatalo.fi/kattoremontti/katon-uusiminen

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Autotallin maanrakennus ja perustukset