Alushuovan laitto

On vierähtänyt tovi viime postauksesta työmaalta. Työt etenee kuitenkin pikkuhiljaa iltaisin ja viikonloppuisin. Pimeetäkin alkaa tulemaan jo 19.30-20 aikaan. 

Kun saatiin kattoa levytettyä, oli aikaa laittaa alushuopa paikoilleen, jotta saataisiin ensimmäinen vesitiivis kerros taloomme. Otin kaveriksi myös tähän veljeni. Ja hetkeksi aikaa sain apuun myös toisen veljeni. Vaikka kattokaltevuus on aika loiva, päätettiin asentaa alushuopa pystysuuntaan.
Nostimme muutaman rullan katolle ja rullasimme ne auki, jotta huopa saisi vetäytyä hetken, jotta saadaan huopa laitettua helpommin ilman, että syntyy "ryppyjä". Asennuspäivä oli hiukan tuulinen, mikä haittasi hieman kun tuuli välillä päätti viedä auki olleet rullat mennessä. Asensimme ensimmäisen vuodan ja naulasimme sen kiinni huopanauloilla. Hankin jo viimevuonna kaasukäyttöisen huopanaulaimen (Paslode IM45CW Impulssikattohuopanaulain), mikä helpottaa naulaamista huomattavasti. Ei ole kompuraa, eikä letkuja jotka juttuu joka paikkaan.


Alushuovan asennus menossa.


Katkaisimme huovat harjalla niin, että noin 20cm huovasta jatkuu toiselle lappeelle. Jatkoimme samalla tyylillä eteenpäin. Muutama vuota saatiin ilman jatkoksia, mutta sitten oli pakko alkaa tekemään jatkoksia ettei syntyisi liikaa hukkaa. Jatkoksissa naulattiin alempi huopa kiinni yläpäästä. Asetettiin seuraava huopa päälle ja limitettiin se noin 25-30cm toisen huovan päälle. Piirrettiin viiva missä päällimmäinen huopa loppuu ja levitettiin reilusti tiivistysliimaa lastalla noin 10cm leveälle alueelle jatkoksen kohdalla. Sen jälkeen taitettiin päällimmäinen huopa päälle ja painettiin liitos tiiviisti kiinni. Ja näin jatkettiin sitten loppukatto, välillä jouduttiin jatkaa, ja välillä meni kokonaisia paloja. 


Ensimmäinen lape huovassa, reunat siistimättä.


Toinen lape tehtiin sitten samalla tavalla. Kun molemmat lappeet oli alushuovassa, varmistin kaikki reunat vielä laudoilla, jotka naulasin kiinni huovan aluslevytykseen. Tämä, jotta tuuli ei pääsisi ottamaan kiinni ja irroittamaan huopaa. (Opin tämän autotalliprojektista jossa tuuli tosiaan pääsi irroittamaan yhden nurkan katoksen puolella). 


Autotalliprojekti, jossa tuuli pääsi hieman irroittamaan alushuopaa.
Reunat siistitty ja varmistettu laudoilla.


Tilasin tämän jälkeen pintahuovan, joka on sama kuin autotallissa,eli KATEPALIN Ambient Musta kattolaatta. Kyseinen laatta muistuttaa hieman pärekattoa, ja halusin jotain muuta kuin sen perinteisen kuusiokulmalaatan.
Tilasin myös samalla ulkoverhouksen talolle, koska tiedän että siinä kestää hiukan aikaa, koska tilaan paneelit valmiiksi pohjamaalattuina sekä kerran pintamaalattuna, ja profiilli on sen verran erikoinen, ettei joka paikassa saatavilla. Profiili on UYW 23x145. Tilatessani näitä sanottiin, että toimitusaika on vähintään 3 viikkoa. No eipä tämä ollut ongelma, koska onhan työmaalla muutakin tekemistä.

Odotellessa pintahuopaa ja ulkoverhousta, oli sopivasti aikaa asentaa tuulensuojalevyt ja naulauspuut.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Autotallin maanrakennus ja perustukset

Vesikaton levytys