Tuulensuojalevyjen asennus

Nyt kun katto on joten kuten vesitiivis (alushuovalla), oli mahdollista aloittaa tuulensuojalevyjen asentaminen. Tässä meidän talossa käytän 25mm paksuja Runkoleijona- tuulensuojalevyjä. Muita mahdollisia vaihtoehtoja olisi ollut 12mm paksu tuulensuojalevy(puukuitulevy) sekä kipsilevyversio GTS 9.
Runkoleijona vaihtoehdon valitsin, koska se sekä jäykistää että eristää. GTS 9 levyä käytetään myös paljon jäykistävänä levynä, mutta tämän levyn eristysarvot ovat huomattavasti Runkoleijona-levyä huonommat. 
Muuten olisi kyllä voinut asentaa tuulensuojalevyt ennen kuin katto on vesitiivis, mutta koska nurkat pitää villoittaa samalla kun levytetään, niin oli odotettava että katto pitää. Ulkonurkkien rakenne on sellainen että ainoa pääsy nurkkaväliin on ulkopuolelta. Ja villat kun ei saa kastua, niin katto pitää olla vesitiivis ennen tuulensuojalevyjen asentamista. Toki olisi voinut aiemmin levyttää kaikki muut kohdat paitsi nurkat, mutta eipä niin kiire levyjen kanssa ollut. 
Runkotolppien jako tehtiin nimenomaan tätä levytystä varten, joten nyt katsottiin miten hyvin onnistuttiin. Olin jo suunnitellut talon koron niin, että pitkille sivuille menee kokonaisia 3m tuulensuojalevyjä, ilman että tarvitsee katkaista tai jatkaa. 
Ennen levytystä pitää kuitenkin asentaa lintu-/hyönteisverkko räystään ilmarakoon ja jyrsijäverkko vuorauksen tuuletusraon alareunaan. Ennen levyjen asentamista saa verkot paremmin kiinni, kun pystyy kiinnittämään niitä puuhun. Ohuet verkot jää sitten rungon ja tuulensuojalevyn väliin. Alhaalla kiinnitin jyrsijäverkon alaohjauspuuhun niin, että suurin osa verkosta roikkuu alapuolella. Taitan sitten verkon ylös ennen puuverhouksen asentamista niin, että verkko peittää koko tuuletusraon. Tässä verkossa on 6mm silmukat, joten se estää jyrsijöiden pääsyn, mutta mahdollistaa tuuletuksen. Räystäällä käytin verkkoa, jossa oli 2,7mm silmukat, joka on riittävän tiheä jopa estämään amppareiden pääsyn tuuletusväliin. Tässä on isompi rako (100mm), joten tuuletus toimii hyvin, vaikka verkko on tiheä. Räystään verkon jouduin asentamaan ristikkojen väliin, joten leikkasin sopivia paloja, jonka  reunat taitoin maassa jo valmiiksi niin, että sain verkot kiinnitettyä joka puolelta.


Räystäsverkon valmistelu

Räystäsverkko asennettu.    

Jyrsijäverkko asennettu



Nyt kun verkot oli laitettu, oli aikaa aloittaa levytys. Villoitin ensimmäisen nurkan, ja asensin siihen kokonaisen levyn. Levy sopi siihen kuin käsi hanskaan, eli tähän asti suunnitelmat on mennyt niin kuin piti. Jatkoin levytystä eteenpäin, levytin tässä vaiheessa kaikkien aukkojen yli, ja pääsin toiseen nurkkaan asti ennen kuin oli tarve leikkata levyä. Villoitin toisen nurkan ja laitoin viimeisen levyn sille seinälle. Tässä vaiheessa on siis asennettu 11 levyä ja vain yksi on leikattu, muut otettu suoraan pakasta. 





Nurkka villoitettu

Levytys menossa...



Tein sitten samoin toisella pitkällä sivulla. Nyt oli jo levytetty kaikki paikat jossa riittää yhden levyn korkeus. Jatkoin yhdessä päädyssä ja levytin alemman rivin, ja tämän jälkeen jatkoin ylärivillä. Tässä siis levyjen yläreuna seuraa kattokaltevuutta. Koska kattokaltevuus on 1:4, oli myös mittaaminen helppoa. Tämä, koska levyt ovat 120cm leveitä, ja näin ollen nousee 120/4, eli 30cm levyä kohti.
Sahasin siis ensin 0-30cm, sitten 30-60cm jne. Sain melkein kaikki ylärivin levypalat samasta levystä.


Pitkä sivu melkein levytetty.

Naulauspuiden asennus menossa.

Pitkä sivu vuorausta vailla valmis ulkopuolella.


Levysaumaan missä jatketaan levytystä, tulee myöhemmin välikapulat tiukalla sovituksella, jotta saan jäykistyksen kannalta tärkeät kiinnitykset kaikilla levyn reunoilla.
Samalla tavalla jatkoin kaikilla sivuilla pikku hiljaa. Asensin samalla myös puuverhouksen naulauspuut joka tulee siis pystyyn k600 tolppien kohdilla. Tuulensuojalevyt kiinnitin 75mm nauloilla ja naulauspuut 90mm nauloilla.


Pääjulkisivu valmis, muutama teline vielä tiellä.

Kuva otettu telinehässäkän sisältä.

Pääjulkisivu sisäpuolelta, aika paljon ikkunapintaa.

 
Tällä hetkellä on levytetty kaikki paitsi työtuntisyöppö tuulikaappi. Tuulikaappi on tavallaan erillinen sisäänkäyntiosa meidän talossa. Siinä on erillinen katto, joka kyllä on samanlainen kuin isompi katto. Ongelmana on, että siinä on kuusi kulmaa, joista kaksi on 90 astetta. Kukakohan suunnitteli tällaistä? Ei ainakaan meikäläinen =).












Kommentit

  1. Kysymys: millä kiinnitit tuulensuojalevyt ja kuinka tiheään? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Runkoleijonalevyt noin 150mm välein reunoilla ja 300mm jaolla levyn keskialue. Naulat Pasloden 75mm konenaulat kokonaisilla päillä (round).

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Autotallin maanrakennus ja perustukset

Vesikaton levytys