Sisähommia sadepäivinä, ja ulkohommia muuten.

Nyt kun villat oli katossa , oltiin sellaisessa tilanteessa että sisällä voisi alkaa laittaa väliseiniä pystyyn. Mutta koska kevät oli jo siinä vaiheessa että tarkeni jo ulkonakin, niin oli parempi jatkaa ulkohommilla. Tosin ehdin jo hankkia materiaalia aloittaa sisähommat, tämä jotta olisi hommia sisäpuolella mikäli sadepäivä osuisi kohdalle. 

Julkisivuvuorauksen asentaminen aloitettu

Nyt oltiin katottu jo riittävän kauan vihreetä runkoleijona-tuulensuojalevyä, joten oli aika peittää se ulkoverhouksella. Ulkoverhous tässä, kuten aikasemmin autotallin kohdalle, oli valikoitu 23x145 UYW profiilinen ulkoverhouspaneeli. Paneeli asennetaan vaakaan niin, että syntyy tippanokkia josta vesi tippuu pois, eikä jää pidempään kastelemaan lautaa. Paneelit oli tässäkin tapauksessa tilattu maalattuna työmaalle. Eli tehtaalla oli jo maalattu laudat kerran pohjavärillä ja kerran pintavärillä. Tämä tarkoittaa sitä, että voin suoraan asentaa pakasta seinälle, ja lopuksi maalata enää kerran kun laudat ovat jo seinällä. Aloitin alhaalta ja ensimmäinen lauta peittää sokkelin noin 30mm. Koska paneelissa oli jo valmiina tippanokka, ei ollut tarve sahata ensimmäistä lautaa. (Moni muu profiili vaatii että sahataan viiste ~15 astetta, eli ns. tippanokka, josta vesi tippuu pois). Ensimmäinen seinä on aina helpoin, koska silloi ei tarvitse nurkissa seurata että edetäänkö samaa vauhtia. Toki joudutaan aika ajoin tarkistamaan että edetään sillä seinällä  tasaisesti. Ainakin kun tullaan ikkunakorkeudelle on syytä olla tarkkana. Tässä kohdassa saattaa olla että ikkunoiden väleissä on aika pieniäkin välejä, mikä tarkoittaa, että paneelipätkät ovat lyhyet. Lyhyet pätkät yleensä ovatkin ongelmallisimmat etenemisen kanssa. Monesti tämä johtuu siitä, että tehdään kyseiset pätkät samasta laudasta jiirisahalla ja stopparilla. Tämä on nopea tapa tehdä, mutta tämä myös kasvattaa riskiä ettei edetä seinällä samaa vauhtia kuin muualla. Tämä johtuu siitä, että paneelit ovat puuta ja puut elää. Pakassa saattaa olla laudoissa pieniä eroja leveydessä, ja mikäli sattuu ottamaan leveimmän tai kapeimman laudan niihin pieniin pätkiin, niin nämä etenevät aika paljonkin eri tavalla kuin muu seinä, esim. jos on kohta jossa on ovi ja vieressä korkea ikkuna. Näiden väliin jää esim. 20cm pitkiä paneelinpätkiä. Laudat jos ovat pakassa 4,8m pitkiä, saat siitä tehtyä 24 pätkää, eli koko välin.
Nyt jos kyseinen lauta sattui olemaan sellainen joka oli 0,5mm kapeampi, niin nämä etenee yhteensä 1,5cm vähemmän kuin keskiarvo. Yleensä pontit paneelissa sallii pientä heittoa, mutta jos tommonen ero pitää kerralla trollaa pois, niin saa olla Houdini itse. 
Mutta tämä vältetään jos käytetään jatkuvalla teholla samaa lautaa myös pätkiin. Eli tällöin sahataan samasta laudasta kaikki "varvin" pätkät, jolloin etenemiseroja ei synny. Tämä on tietysti hitaampi tapa eikä sovellu urakkatahtiin, mutta meillähän on aikaa (vielä).







Jäykistävät väliseinät, runko

Osui muutama sadepäivä, joten pääsin aloittamaan jäykistävien väliseinien asentamisen. Meille on tulossa kaksi jäykistävää väliseinää, yksi molemmin puolin taloa, suurinpiirtein keskellä pitkää sivua.
Nämä jäykistää taloa, kun etupuoli on melkein ihan täynnä ikkunoita. Aloitin merkaamalla seinien kohdan, ja koitin sovittaa siihen sähköputket jotka törrötti lattiasta. Ulkoseinässä on jäykistävien väliseinien kohdalla runkotolppa, joka siirtää sisäkoolauksen kautta tuulikuormat jäykistäville seinille. Kuormat siirretään tästä edelleen perustuksiin, ja tässä kohtaa perustuksena on laattavahvennus 180mm betonilaatassa. Tässä kohtaa ei kulje lattialämmityksiä, joten saan hyvin kyseiset seinät pultattua lattiaan. Yläpohjan liitos on hieman hankalampi, koska sen pitää samalla sallia ristikoiden painumista kuormien alla. Tämä tehtiin tässä tapauksessa niin, että tuplasin yläpohjan koolaukset (48x48), ja kiinnitin sen jälkeen välikapuloiden välityksellä yläohjauspuun näihin. Kiinnitys tässä ns. liukuva, eli porasin ruuveille 6mm reiän yläohjauspuuhun, joka sallii ristikoiden painumisen. Seuraavaksi oli vuorossa estää sivusuuntaista liikettä, eli itse jäykistys. Tämä tehtiin lisäämällä yläohjauspuun yläpuolelle tiukalla sovituksella kapuloita, jotka kiinnitettiin pelkästään yläohjauspuuhun. Kapuloiden ja ristikoiden väliin jäi siis sama rako kuin aiemmin (noin 20mm). Tällä tavalla seinä sallii pystyliikettä (ristikoiden taipuminen lumikuorman alla), mutta samalla estää sivusuuntaista liikettä eli siirtää voimia jäkistävään seinään. Yläpohjassahan sitten on 18mm levy kauttaaltaan, joka jäykistää kentän, ja siirtää voimia. Jäykistävän väliseinän alaohjauspuu kiinnitettiin kiila-ankkureilla perustuksiin, jokaisen levysauman kohdalle. Myöhemmin levytän kyseiset seinät, sekä vanerilla että kipsilevyllä.







Ulkovuoraus on nyt edennyt siihen asti että pitää saada tehtyä se katetun terassin kohdalta. Tässä kohtaa talo on korkeimmillaan, ja ajattelin tehdä sitä samoilla telineillä mitkä on sisällä talossa. Ongelmana on vain se, että lattiana on terassin runko, joten siihen pitää ensin kehittää jotain. Voisin tietysti laittaa sen umpeen raakalaudoilla niin että saan telineet siihen päälle. Mutta sitten tuli mieleen että siihen voisi saman tien laittaa terassin kannen, ja sen päälle suojaksi esim, kovalevyä. Näin olisi koko terassi tasaisena ja pystyisin liikkumaan siinä vapaasti . Seuraavana vaiheena kun on maalausta ja kattolautojen asennusta, niin tämä ei olisi haittaksi. 
Päädyin siihen, että koitetaan tehdä terassi valmiiksi, että voidaan siirtää telineet siihen. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että samalla olisi hyvä tehdä kaikki terassit silloin valmiiksi. 

Terassista ja sen käänteistä lisää seuraavassa tekstissä.

















 

Kommentit

  1. Meilläkin on sateen vuoksi jouduttu hieman muuttaa tiettyjä suunnitelmia. Sisätöihin on siis keskitytty. Oli tarkoitus hankkia akkukäyttöinen saksinostin ja aloittaa listoitukset ulkona, mutta se siirtyy ehkä ensi viikolle. Oli mukava lukea sinun postausta, saa itsekin aina hieman puhtia työhön kun kuulee muidenkin kokemuksista. https://hybeko.fi/index.php/genie-nostimet/akkukayttoinen-saksinostin/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Autotallin maanrakennus ja perustukset

Vesikaton levytys