Puhallusvillan asennus ja valmistelut


 Nyt on taas vierähtänyt hetki sitten viime postauksen. Tämä ei johdu siitä että työmaalla ei tapahtuisi mitään, vaan päinvastoin, siellä tapahtuu niin paljon ettei juuri ehdi muuta.

Yläpohjan puhallusvillat oli vuorossa seuraavana ikkuna asennuksen jälkeen.  Asensin höyrynsulkumuovit kattoristikoiden/kattokannattajien alapintaan niin, että tuulensuojalevyn ja höyrynsulun väliin jäi reilu 400mm tilaa. Tämä tila puhalletaan myöhemmin täyteen puhallusvillaa ontelopuhalluksena pääosin. Höyrynsulkumuovin asennus yksin saattaa olla hankalaa, mutta onnistuu kyllä, kunhan ei yritä liian isoja paloja kerralla. Jaoin pitkän sivun kolmeen palaan, joten palojen koko oli tällöin noin 3m x 4,5m. Koska muovi on aina rullassa taitettu kahtia, niin muovin keskikohta kulkee taitteen kohdalla. Mittasin kahteen ristikkoon mihin haluan sen muovin keskikohdan menemään. Merkkaukset olivat noin 1,8m välein ja niittasin muovin taittokohdan kiinni juuri näiden merkkien kohdalle. Näin tiedän että muovipala on menossa riittävän suoraan, ja pystyn kiristämään muovin aina kolmionmuotoisiin kuvioihin ja kiinnittämään lisää. Näin kun edetään saadaan siisti muovi ilman ryppyjä. 




Kun muovi oli laitettu, teippasin kaikki saumat höyrynsulkuteipillä. Muovi limitetään noin 30cm ja saumat teipataan tiiviiksi. Teippasin kattomuovit kiinni seinämuoveihin niin, että tämäkin liitos olisi mahdollisimman tiivis. Harjalla teippasin höyrynsulkuteipillä muovit  suoraan kiinni liimapuupalkkiin. Koska alalape oli ristikoilla, niin puhallusvillakaveri  suositteli että jätetään muovit vielä auki siinä alalappeen yläreunassa, niin ne pääsee puhallettaessa katsomaan miten puhallusvilla asettuu paikoilleen. Tämä taas tarkoittaa, että jonkun on oltava puhalluspäivänä mukana ja parsia muovit umpeen silloin kuin puhallus on siirtynyt toiselle lappeelle. Sitten kun se lape oli taas puhallettu siihen samaan pisteeseen, he pystyivät siirtymään takaisin ensimmäiselle puolelle puhaltamaan ylälappeen.

Tässä kohta josta puhalletaan ala-lape.


Ennen kun villat voi puhaltaa, on varmistettava että ne myös tulee pysymään siellä. Pelkät niitit, mitkä tässä vaiheessa oli ainoa muovin kiinnitys, ei riitä. Eli seuraavaksi oli vuorossa harvakoolauksen asentaminen. Kyseiset koolaukset ovat 48x48 ja niitä asennetaan 400mm jaolla.
Ensimmäisen rivin asensin linjalangan avustuksella suoraan. Tämän jälkeen käytin välikapuloita jotka olivat 352mm pitkiä, joka teki sen että jako aina oli se k400. Kun suurin osa katosta oli koolattu, uskalsin ilmoittaa villapuhaltajille että saavat tulla seuraavalla viikolla puhaltamaan.




Meille on tulossa liesituuletin joka imee höyryt alaspäin, mutta haluan varmuudeksi varautua siihen, että mikäli se ei aja asiaansa, niin on mahdollista asentaa perinteinen liesituuletin. Tämän tein niin, että hellan yläpuolella tein ristikkoväliin vanerista laatikon joka estää puhallusvillan menemisen siihen. Täytin tämän tilan nyt palavillalla, ja se mahdollistaa myöhemmin kohdan avaamisen ilman että puhallusvillat tulee ulos yläpuolelta. Vastaavanlaisen laatikon tein hormin kohdalle, tämän kohdan villoitan umpeen sitten kun hormi on paikoillaan.

Villoituspäivä koitti, ja sain taas avukseni nuoremman veljeni. Puhalluskaverit aloittivat puhalluksen, ja kun oli puhallettu ala-lape aloitettiin muovin parsiminen ja teippaaminen. Siinä se meni sitten se päivä, juuri ja juuri ehittiin parsia ennen kuin villakaverit olivat taas tulossa puhaltamaan lisää. 

Mutta nyt on villat katossa, samalla kuin ulkolämpötila alkaa olemaan sellainen ettei lämmitystä enää tarvita. Mutta yksi vaihe taas tehty. 



Toinen viuhka muovissa

Koolaukset tehty

Ylä-lappeen viuhka osuus tehty.

Ala-lape tehty.












Kommentit

  1. Meillekin tulee liesituuletin joka imee höyryt alaspäin. Viime viikolla saatiin puhallusvillat valmiiksi. On kyllä niin paljon tekemistä, ettei ehdi kotona kuin käydä nukkumassa. https://kaakoneristys.fi/

    VastaaPoista
  2. Onpas siinä ollut aikamoinen urakka katon kanssa. Ovatko puurakenteet liimapuupalkkia? Hyvältä näyttää, kattotyöt ovat myös ystäviemme rakennusprojektissa aluillaan. https://www.oivaset.fi/betonirakenteiden-korjaus

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Autotallin maanrakennus ja perustukset

Vesikaton levytys