Vesikatto, pintahuovan asennus

Nyt kun katolla oli jo alushuopa laitettu, oli aika tilata pintahuopa ja suunnitella sen asennus. Meidän katolle on tulossa, niin kuin jo rakennetussa talousrakennuksessa, Katepal:in Ambient palahuopa mustana. Ambient malli muistuttaa hieman pärekattoa, siinä kun on tuollaisia suoria epäsäännöllisiä kuvioita.
Vesikattoa on talossa yhteensä n.255m2, joten muutaman paketin jouduimme tilaamaan. Kyseisessä pintahuovan paketissa on vain 2,18m2/pkt. Sitten on laskettava vielä hieman hukkaprosentteja. Joten lopullinen määrä oli 122 pkt. Lisäksi oli tilattava räystäs/harjahuopaa, eli aloituspalat räystäille ja harjahuopa joka tulee harjalle lopuksi.
Sain huovan toimitettua työmaalle, joten seuraavaksi oli suunniteltava huovan asennus. Nyt kun ollaan jo aika pitkällä syksyssä, on päivät mitkä soveltuvat huopalaittoon harvat. Joten oli suunniteltava homma niin, että sitten kun on luvattu hyviä kelejä, niin tehdään yhdessä päivässä kokonainen lape valmiiksi. Tämä, jotta keskeneräistä ei tarvitsisi peittää ja suojata, ja kun ei tiedä milloin on kelejä jatkaa. Jos päästään harjalle asti, pystytään taittaa huovat hieman seuraavalle lapelle, ja suojaaminen näin ollen on tarpeetonta.
Kokonaisen lappeen tekeminen yksin ei toki onnistuisi, joten oli koottava pieni apuporukka. Nuorempi veli tottakai oli taas käytettävissä, ja lisäksi sain yhden kolleegoistani  mukaan. Koska meillä on vain yksi huopanaulain käytössä, niin tätä suurempaa joukko ei pystytty ottamaan. Yksi repi huovan liimapinnan suojapaperit, yksi asetteli huovat paikoilleen ja viimeinen naulasi ne kiinni. Nyt mietitte että kuka sitten kantoi huopapaketit katolle? No, siihen olin keksinyt seuraavaa: Laskin äkkiä että 122 pakettia, joka painaa 25kg/pkt, on yhteensä yli 3 tonnia. Ja jos tikkaita pitkin niitä pitäisi kantaa ylös samalla kun tehdään kattoa, niin siinä selkä sanoisi itsensä irti. Joten ajattelin tehdä tämän samaan tyyliin kuin tiilikattoja tehdään, eli nostetaan nostoautolla paketit katolle. Paketit kannattaa levittää laajemmalle alueelle, ettei tule liikaa painoa yhteen paikkaan.


Paketit nostettu katolle.


Asennuspäivää edeltävänä päivänä asensin jo valmiiksi räystäspellit sekä räystäshuovan. Samana päivänä nostettiin myös noin yhdelle lappeelle menevät huopapaketitkin. Tämä ,jotta asennuspäivänä voitaisi kokonaisuudessaan keskittyä huovan laittamiseen. Tämä oli tarpeellista, koska päivän valoa tähän aikaan vuodesta ei ole enää niinkään paljon.


Ensimmäinen lape pintahuovassa.


Aloitimme seuraavana päivänä asennuksen heti kun aamu valkeni. Otimme katolle roskasäkkejä suojamuoveille (koska niitä et halua lentävän ympäri kylää), työmaaradion sekä naulaimen, että lisää nauloja. Laitoimme dieselikoneiston käyntiin ja työ sujui kuin liukuhihnatyönä. Työt eteni aika suunnitelmien mukaan, aina siihen asti, että jonkun puhelin soi. Silloin alkoi liukuhihnalla tökkimään hetken, mutta sitten saatiin taas työt jatkumaan. Välillä naulain yski jotain, meni tukkoon tms, mutta saatiin pienen tauon jälkeen aina sekin taas toimimaan. Kyseinen naulain on siis Pasloden kaasu/akkunaulain, joka on todella hyvä tällaisissa tapauksissa. Ei tarvita kompressoreita, eikä ilmaletkuja jotka tarttuu joka paikkaan.
Saatiin huopa laitettua harjalle asti, joten pojat lähtivät pois ja minä jäin siistimään reunoja. Asentaessa leikataan hieman ylipitkiksi palat päätyräystäillä, ja sitten siistitään reunoja lopuksi niin että niistä tulee suorat ja siistit. Sain kun sainkin reunat siistittyä ennen kuin tuli pimeetä. Eli aika optimaalinen tulos, ja kiitokset tästä apuporukalle ja nostokuskille.

Ehti vierähtää reilu viikko ennen kuin taas tuli säässä soviva kohta tehdä toinen lape. Tyyli oli sama, mutta koska oli luvattu, että yöllä saattaa mennä pakkasen puolella, peitin edellisellä päivällä pressuilla lappeen alareunan, jotta alushuopa ei olisi jäässä. Tosin aamulla oli aste tai kaksikin pakkasta, joten pressujen poistaminen olikin aika jännää touhua. Liukasta oli ja pari kertaa ehti jo liukumaan alas, mutta pysyttiin kuitenkin katolla. Sitten nousi onneksi aurinko joka alkoi lämmittämään. Muuten meni samalla tavalla kuin edellisellä lappeella. Harjalla taitoin taas hieman yli edelliselle lappeelle, mutta niin että tuleva harjahuopa vielä peittää.









Reuna on siistimättä.




Kommentit

  1. Todella upea tuo palahuopa. Oletteko olleet tyytyväisiä valintaan? Meidän täytyisi omakotitalon katon remontointia miettiä täällä Oulussa ja mieheni haluaisi perinteisen peltikaton mutta itse haluaisin huopakaton. Täytyy näyttää hänelle näitä kuvia, niin ehkä hänellä mieli muuttuu vielä. Ainakin yhden urakoitsijan sivut jo löysin joten täytyy kysyä miten perinteisen peltikaton ja huopakaton asentaminen eroaisi hinnan ja muun työn suhteen. https://reecon.fi/kattoremontti/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Autotallin maanrakennus ja perustukset

Vesikaton levytys