Vesikaton räystäiden otsalaudat

Nyt kun pääkaton kantava runko oli kokonaisuudessa valmis, oli vuorossa räystäiden otsalaudat. Nämä on pakko tehdä ennen huovan aluslevytystä, koska kyseiset levyt kiinnitetään myös näihin. Räystäiden otsalaudat koostuu tässä meidän talossa kahdesta laudasta, josta alimmainen on HS 20x120 ja ylimmäinen HS 20x95.


Räystäiden otsalaudat/reunalaudat

Laudat ostettiin valmiiksi pohjamaalattuina, mutta vaimoni maalasi ne vielä kerran maassa ennen asennusta. Kun maali oli kuivunut oli aikaa aloittaa niiden asennus.
Terassikaton eturäystään runko on 198mm paksu, kun muut vain 123mm. Tämän takia joudun tähän laittamaan 3kpl lautaa, että saan rungon peitettyä. Aloitin asennuksen tästä, jotta saan kolmannen ylimääräisen laudan alimmaiseksi, jolloin kaksi muuta menisi samalla tavalla kuin muualla. Alimmaisen laudan asennan 35mm alemmaksi kuin räystäiden rungon alapinta. Näin jää räystäiden aluslaudoituksenkin jälkeen vielä 15mm reuna. Mittasin sen 85mm rungon alareunasta ja merkkasin molemmissa päissä. Koska räystäiden runkopuut ei koskaan ole aivan suorassa linjassa korkeussuunnassa, räpsäytin värilangalla räystäiden runkoon, alimmaisen laudan suunnitellun yläpinnan.  Näin saan alimman laudan täysin suoraan, ja pienet heitot eivät haittaa, koska minulla on se 15mm "pelivara". Eli se suunniteltu 35mm saattoi keskellä heittää 30-40mm välissä, mutta sitä ei nää silmällä kovin helposti. Mutta jos alin lauta ei ole suorassa, ja sitä linjaa näkyy jostain, niin huomaa heti ettei se ole suora. 

Naputtelin kiinni ensimmäisen laudan terassikatoksen kohdalla molemmin puolin. Koska tähän tulee yhteensä kolme lautaa, jouduin lisäämään täytelaudat tämän yläpuolella ennen seuraavien lautojen asentamista.


Terassikatoksen alin (3.) lauta asennettu.

Alin lauta asennettu. Terassikatokessa jo kaikki 3.



Päätylaudat menee aina hieman pitkän sivun lautojen yli, niin että vesi ei jää seisomaan vaan tippuu ns. "tippanokasta" alas. Jatkoin sitten asentamalla alimman 120mm leveän laudan vähän pidemmälle. Kun näitä lautoja kiinnitetään päätypuuhun on syytä käyttää pidempiä nauloja. Osittain siitä syystä, että naulan ulosvetolujuus päätypuussa on heikompi, ja osittain siitä, että sadevesikourut ovat kiinni näissä.  


Naulan kärki lyöty tylpäksi.

 
Käytin tässä 3,4x100 (4") nauloja kiinnityksissä päätypuuhun. Kun naulataan lähellä laudan päätä, kannattaa naulan terävä kärki lyödä vasaralla ensin tylpäksi, jolloin se rikkoo puun syyt, eikä näin halkaise lautaa. Toinen vaihtoehto on esiporata reiät lautaan, jolloin halkeamisesta myös vältytään, mutta silloin pitää koko ajan kuskata porakonetta mukana. 
Kun alin lauta oli asennettu, oli vuorossa ylemmän laudan asennus. Tämä lauta seurasi sitten räystäsrungon yläpintaa mahdollisimman tarkasti. Tämä, jotta saan naulattu kattolevytyksen kiinni tähän lautaan. Pari päivää meni, niin oli kaikki räystään otsalaudat kiinni. Laudat maalataan vielä kerran paikan päällä, jotta saadaan naulojen päätkin maalattua, mutta vasta sitten kun kattolevytys on paikallaan, koska maalaan samalla levyn reunan, joka tulee pari senttiä ulommaksi kuin otsalaudat.



Otsalautojen asennus menossa.

Terassikatoksen pääty melkein valmis.


Pääsisäänkäynnin puoli tehty. Tuulikappi vielä aika vaiheessa.


Nyt kun kaikki räystään otsalaudat ovat pääkaton osalta valmiit, niin seuraava vaihe onkin sitten huopakatteen aluslevytys.














Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Autotallin maanrakennus ja perustukset

Vesikaton levytys