Takka pohdintoja

Tässä välissä tulee ajankohtaiseksi alkaa pohtimaan tulisijan valintaa, koska jotta saisimme vesikaton valmiiksi ennen talven tuloa, on hormin läpivienti pakko saada tehtyä. Riippuen takan mallista, hormin sijainti saattaa vaihdella hieman. Koska hormin on lähdettävä takan päältä, on siis takan valinta sekä myös hankinta tehtävä jo aikaisessa vaiheessa.
Koska talomallimme on symmetrinen ja takan sijainti keskellä taloa, on meidän mietittävä sellainen kokonaisuus, joka mahdollistaa että hormi menee harjapalkin ohi, joka kulkee keskellä taloa. Siispä takan viereen on sijoitettava esim. puille integroitu säilytystila.


Jotain tämän tyylistä olemme katselleet, mutta tosin että luukku on auki kahteen suuntaan

Tämä kokonaisuus on sijoitettu samalla tavalla kuin meillekin on tulossa


Tässä alkaa jo takan mallimme muotoutumaan, mutta on liian massiivinen


Tämä alkaa jo näyttämään oikealta

Tulisijaa valitessa kannattaa miettiä mihin tarkoitukseen sitä käyttää. Käyttääkö sitä lämmitykseen, tunnelman luomiseen, tulen katseluun, ruoan valmistukseen tai kenties näihin kaikkiin. Käyttötarkoitus yleensä ohjaa takan valintaa sekä myös sitä mihin takka tulisi sijoittaa. Jos pääasiallinen käyttötarkoitus on lämmittäminen, niin takka tulisi tällöin sijoittaa keskelle taloa, jotta lämpö jakautuu tasaisesti ympäri taloa. Takan ympärille täytyy jättää silloin avointa tilaa.
Jos taas keskeinen käyttötarkoitus on ruoan laitto, takka on silloin luontevaa sijoittaa keittiön läheisyyteen.
Tunnelmaa luovan takan voi sijoittaa esimerkiksi makuuhuoneeseen, kunhan huomioi että määritellyt suojaetäisyydet täyttyvät.

Koko ja ulkonäkö määrittelevät yleensä takan valinnan. Mikä viehättää enemmän? Onko se kenties kulmikkaampi vai pyöristetympi malli? Entä mikä pintamateriaali sopii sisustukseen. Yleisin vaihtoehto on vuolukivi, koska se varaa ja luovuttaa lämpöä luonnostaan.
Minkä kokoinen takka sitten tilaan istuu? Varaavissa takoissa koko vaikuttaa yleensä suoraan lämmönvarauskykyyn. Mitä suurempi massa, sitä suurempi varauskyky. Olennaisempaa on kuitenkin miettiä, miten takka tuottaa ja luovuttaa varaamaansa lämpöä.
 
Takan luukun malli vaikuttaa paljon tulinäkymän suuntaan ja laajuuteen.
Läpiluukkuinen takka, jossa on suuret lasiluukut molemmin puolin sopii hyvin tilanjakajaksi huoneiden väliin. 
Meidän tapauksessa tulisijan taakse on kuitenkin suunniteltu säilytystila, joten läpiluukkuinen takka ei ole meille sopiva vaihtoehto.
Haluamme nähdä tulenliekit myös keittiön puolelta sekä ruokailutilasta, joten olemme miettineet kaksi sivua auki olevaa mallia, joko hissillä tai luukulla.

Lämmitysmuotona meille on tulossa poistoilmalämpöpumppu, joka hyödyntää uusiutuvaa energiaa poistoilmalämmön kautta, ja jonka hyötysuhde on aika korkea, joten emme välttämättä tarvitse takkaa lämmittämiseen, vaan enemmänkin se on tulossa meillä tunnelman luomiseen ja tulen katseluun. Eli mihin tässä päädyimme? Kannattaako tällöin investoida varaavaan takkaan, vaiko riittääkö esim. kiertoilmatakka, joka luovuttaa lämpöä tilaan huomattavasti nopeammin kuin varaava takka.
Mieheni on miettinyt vaihtoehtoa, että ostaisimme takkasydämen kiertoilmatoiminnolla ja tekisimme/teetettäisimme kuoren siihen. Tällöin pystyisimme vaikuttamaan takka kokonaisuuden ulkönäköön ja muotoon aika pitkälti itse.


Tähän malliin ihastuin itse

Moderni takka, joka miellyttää silmää, mutta ei valitettavasti sovi meille



Takan pintamateriaalivaihtoehtoja on runsaasti. On kiveä, keraamista laattaa, tiiltä, sileää sekä karheaa tasoitetta. Takka on melko massiivinen elementti. Pintakäsittelyllä voi vaikuttaa siihen, tuleeko takasta kaiken keskipiste vai hillitympi, ympäristöönsä sulautuva elementti. Itse olemme miettineet materiaaliksi vaaleahkoa rapattua pintaa. Vai sopisiko sittenkin harmaa???

Korkeissa ja avoimissa tiloissa hormista voi tulla yhtä määräävä tekijä kuin tulisijastakin, joten kannattaa miettiä hormin muoto, materiaali sekä väritys tarkasti. Luottaako teräksiseen vai valitseeko hormin tulisijan värin mukaan.
Hormiksi olemme miettineet teräksistä pyöreää, joka olisi mahdollisimman hyvin ympäristöönsä sulautuva, koska meillä hormi tulee menemään yksinään tilan läpi. Neliskanttinen lecasorapiippu ei sovi, koska harja ei ole takkaa kohden symmetrinen.

Myös luukut ovat iso osa takkaa. Kannattaa siis miettiä myös niiden materiaali ja tarvittava hoito. Lasiluukut ovat tulen loimotuksen kannalta hyvä vaihtoehto, mutta niitä joutuu puhdistamaan melko usein.

Olemme myös varanneet takalle oman korvaus/palamisilmaputken, joten takkaa valitessamme meidän täytyy ottaa myös tämä asia huomioon.


Tässä mieheni piirtämä kuva takkamme mallista



Tässä oli hieman meidän pohdintoja takkamme suhteen. Olisiko kenties teillä antaa vinkkejä tai kommentteja (risuja ja ruusuja) takan valinnan suhteen.



Kommentit

  1. Tuo isoilla ikkunoilla varustettu takka on komea, mutta epäkäytännöllinen: lasit nokeentuvat ja niitä pitää olla jatkuvasti puhdistamassa. Toinen asia, mitä sietää pohtia on puiden säilyttäminen. Kiinteä puusäiliö takan reunassa on kaunis, mutta toimiiko se? Joudutte joka tapauksessa kantamaan puut jollain. Toisekseen kiinteän suojan siivoaminen voi käydä työlääksi, kun suojan pitäisi silloin olla ihan tyhjä. On paljon kätevämpää pitää puita korissa, jossa ne voi kantaa ja säilyttää ja jonka voi helposti kopauttaa roskista - joita tulee! - tyhjäksi ulkona. Noissa mainoskuvissa puutkin ovat aina kauniita ja tasakokoisia - ovatko ne sitä aina todellisuudessa, kun poltetaan ties mitä rakennusjätteitä ja paperiroskaa?
    Varaava takka kannattaa ottaa. Ei koskaan tiedä, milloin joudutaan olemaan ilman sähköä ja silloin varaava takka on kullanarvoinen.
    Omassa talossamme on Tulikiven vesikiertoinen takka, jossa on myös leivinuuni. Kokemuksia meillä ei vielä ole siitä, kun talo on niin uusi, ettei tulta ole kertaakaan laitettu.

    VastaaPoista
  2. Me mietittiin myös takan hankkimista meidän omakotitaloon, että olisi todella kiva vaan ihastella siitä tulta. Meillä juuri ongelmana nuo läpiviennit hormille, sillä ne näköjään juuri vaihtelee tosi paljon ja niihin joutuu oikeasti näkemään vaivaa. Tosi kivan näköinen tuo takka missä saa puut pinottua kivasti tuohon viereen!

    VastaaPoista
  3. Haluisimme myös uuteen taloomme takan, josta voisi nauttia syksyilloin katsellen lasisesta takkaluukusta tulta. Todella hienon näköisiä nuo teidän vaihtoehdot. Mielestäni tuo valkoinen voisi sopia meillekin.

    VastaaPoista
  4. Hieno tuo moderni "leijuva" takka. Meilläkin on kuitenkin todella perinteistä kotona, eli oli liian moderni meille kun takkaa valittiin. Myös takasta tuli melko pelkistetty, mutta perinteinen. Se ei ikävä kyllä ole ollut käytössä nyt hetkeen, täytyisi nimittäin hankkia joku meille jolta hoituu tulisijan korjaus. Minulla ei kovinkaan paljoa ole vinkkejä, mutta vaaleassa toki näkyy noki paremmin. https://www.rakennusurakointimakynen.fi/muuraustyot-ja-tulisijat

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Autotallin maanrakennus ja perustukset

Vesikaton levytys