Terassirungon rakentaminen sekä terassin katon valmisteluhommia

Nyt kun itse talon kattorunko oli valmis oli vuorossa tehdä pääterassin kattorakenteet, jotka ovat siis osa pääkattoa. Tässä kohtaa alkaa olemaan jo katolla korkeutta 5-5,5m harjan kohdalla, joten ensin oli tehtävä telineitä, että rakentaminen onnistuisi.

 
Otos terassin runkokuvasta.



Alimmaiselle osalle oli jo aiemmasta telinerakentamisesta valmiina telineitä molemmin puolin. Vielä tarvittaisiin telineitä terassikaton harjapalkille sekä kahdelle muulle kantavalle pääpalkille. Jatkoin tässä vaiheessa jo olemassa olevista telineistä harjaa päin ja tein telineitä niin että saisin kaksi pääpalkkia tehtyä. Tässä vaiheessa pääsin jo työstämään pääjulkisivun seinän yläjuoksut ja tulevien palkkien tukipisteet kyseisessä seinässä. Tähän yläjuoksuun ei tule juurikaan pystysuuntaisia kuormia, mutta yläjuoksu sitoo korkean seinän tolpat yhteen ja suoraan linjaan. Sidon myöhemmin seinän yläpään kattorakenteisiin, niin että se pysyy tukevasti paikoillaan vaakakuormien (tuulikuormat) vaikutuksista. Yläjuoksun tein tässä niin kuin aiemmin päädyissä, syrjällään 48x123 ja lappellaan 48x198. Nyt kun tiesin katon korkeuden, sain laskettu siitä, missä korossa liimapuupalkkien tuet pitää olla. Katoksen kannattajat ovat 48x198 k500, eli 500mm jaolla keskeltä keskelle. Näiden yläpinnan pitää siis olla sama kuin pääkaton ristikoiden yläpinta. Katoksen harjapalkki asennetaan suoraan talon harjapalkin päälle, joten sen korkeutta ei tarvitse tässä kohtaa miettiä. Alimmat lyhyet liimapuupalkit tukeutuu seinän yläjuoksun päältä pienen välikapulan päältä. Nyt oli siis selvää mihin palkkien toiset päät tukeutuvat taloon, ja piti alkaa miettiä toisen pään tuet. 

 
Otos runkokuvasta terassin kohdalla.


Palkkien toinen pää tukeutuu liimapuupilareiden päälle, joten sitä miettimään seuraavaksi. Menin katsomaan tekemiäni rakennekuvia autotalliin, ja totesin että liimapuupilarit tukeutuu terassirungon päältä niin kuin vähän muistelinkin. Eli tässä kohtaa pitikin sitten alkaa tekemään ainoa ns. kiinteä terassirunko. Vaihtelu tekee hyvää, ja on kiva välillä olla maan tasolla tekemässä, kuin olla ylhäällä telineissä. Tilasin paikallisesta rautakaupasta terassin runkopuut, koska niitä menee sen verran paljon että olisi peräkärryllä joutunut moneen kertaan ajamaan. Sain nopeasti tavarat työmaalle, ja pääsin runkoa tekemään.


Terassin runko puoliksi tehtynä.

Terassissa on yksi kantava linja puolessa välissä, joten tein sen ensin. Tämän linjan päällä makaa terassin kannattajat. Kantava linja koostui kahdesta 48x148 PK kannattajasta, jotka on naulattu yhteen. Samanlainen palkki tulee myös terassirungon etupäässä, ja tästä ne liimapuupilaritkin saa tukensa. Kun palkit oli naulattu yhteen asensin ne pilareiden päälle, laitoin bitumihuopaa välissä, ja kiinnitin ne pilareihin vahvistetulla kulmalevyllä. Kiinnitin kulmalevyt pilareihin kiila-ankkureilla, ja palkkeihin nauloilla. Etupää oli pakko tehdä tarkkaan linjaan ja oikeassa paikassa, koska tulevat liimapuupilarit seuraa etureunan linjaa, ja on tarkoitus olla suorassa linjassa molempiin suuntiin.
Seuraavaksi kiinnitin kannattajat talon sokkeliin. Kiinnitin palkin ja sokkelin väliin pienet välipalat, jotka varmistaa että kannattajan ja sokkelin väliin jää pieni rako, eikä näin vesi jää seisomaan siihen.
Kiinnitin kyseistä kannattajaa myös kiila-ankkureilla, 2kpl 130x10 k800. Nyt kun kaikki tukipalkit olivat tehtynä, oli vuorossa asentaa itse terassikannattajat. Kannattajat ovat myös 48x148 PK ja tulevat k600 jaolla. Sain tehtyä kaikki kannattajat paitsi pari, jonka tiellä oli telinetolppa.
Nyt runko oli valmis, joten merkkasin liimapuupilareiden paikat siihen. Tolppia tulee siis yhteensä 5 kappaletta, ja jokainen kannattaa myöhemmin yhden liimapuupalkin toista päätä.
Tässä kohtaa oli pakko rakentaa telineitä myös harjapalkille, jotta saisin sen pilarin asennettua myös.
Nyt kun kaikki tarvittavat telineet oli kasassa, aloin asentaa pilareita paikoilleen. Sahasin jokaisen pilarin hieman ylipitkäksi, koska sahaisin ne lopulliseen korkoon sitten paikan päällä, kun tolppa on pystyssä. Aloitin lyhyimmästä päästä, jossa tolpan pituus oli noin 3,5m. Sain kuin sainkin nämä tolpat asennettua ihan vaan laittamalla ne pystyyn ja reevamaan kahteen suuntaan, mutta huomasin että aika hankalaa oli kun pilari oli noinkin pitkä ja painava. Meinasi pari kertaa lähteä kaatumaan ennen kuin sain tuettua. 

 
Molemmat lyhyet pilarit asennettu.


Pohdintaa mitenköhän saisin näitä pystyyn yksin.

Totesin että jos meinaan asentaa loputkin pilarit yksin, jotka olisivat vieläkin pidempiä, niin pitäisi keksiä parempi ja turvallisempi tyyli.  Ajattelin että parempi tapa olisi vetää narulla telineiltä tolpat ylös. Mutta piti keksiä miten saan tolpan pysymään paikoillaan kun kiipeän alas kiinnittämään ja reevaamaan sitä. Tähän ongelmaan keksin, että jos laitan puolet telinelankuista toiselle puolelle, niin pilari ei pääsee kaatumaan näihin suuntiin. Ja jos naulaan laudanpätkää vielä molemmin puolin tolppaa toiseen suuntaan, niin saan kaikki suunnat varmistettua. Tosin piti jättää hieman pelivaraa että saisin vielä nostettua pilarin pään kyseisestä aukosta. Sitten piti keksiä miten saan pilarin toisen pään siirtymään mahdollisimman helposti, koska se laahautuisi maata pitkin kun nostaisin sitä toisesta päästä. Tähän ongelmaan keksin ratkaisun jossa laitoin parista lankuista ns. liukuradan, jossa pilarin pää liikkuu lankkuja pitkin huomattavasti helpommin ja vähemmällä kitkalla. Joten ei muuta kuin kokeilemaan, joten kiinnitin nostoremmin pilarin päähän ja varmistin vielä pienellä laudanpätkällä ettei liina pääse liukumaan pois noston loppuvaiheessa pilarin ollessa melkein pystysuorassa. Menin ylös telineille ja aloin nostamaan. Pilari alkoi nätisti nousemaan, ja alapää liukui suunnitellusti lankkuja pitkin. Nostin pilaria kunnes pilarin pää oli aukosta läpi, ja pystysuorassa. Tässä vaiheessa palkin alapää makasi vielä sorassa. Mutta kun tiesin ettei pilari pääsee kaatumaan, niin menin alas ja nostin pilarin alapään terassirungon päälle. Kiinnitin alapään paikoilleen ja vesivaa'alla reevasin sen suoraksi. 

 
Tyyli millä nostin pitkät pilarit pystyyn.


Muut pilarit asensin sitten samalla tavalla, tosin yhdessä yksi telineiden reevauslauta osui kohdalle ja jouduin vaihtamaan hieman nostosuuntaa. Nyt kaikki pilarit olivat paikoillaan, ja reevasin vielä lisää yläpäässä, koska alhaalta tehdyt reevaukset oli vasta pilarien puolivälissä.


Kaikki pilarit asennettuna ja reevattuna.

Seuraavaksi piti sahata pilarit oikeisiin korkoihin. Kaksi alinta palkkia molemmin puolin ovat vaakasuorat, joten siirsin koron seinän tukikorkeudesta tasolaaserilla pilareihin, ja sahasin ne.
Harjapalkin korko oli hieman hankalampi selvittää, koska se nousee niin kuin talon harjaa noin 1:10.
Muutamien mietintöjen jälkeen, kun olin kokeilut eri tavoilla selvittää missä korossa sen pitäisi olla, rohkaisin sahata senkin. Ei kannata tässä vaihessa hosua ja sahata liian alhaalta, koska uuden pilarin saaminen paikoilleen kestäisi kauan.
Nyt olikin sitten kaikki pilarit paikoilleen ja oikeassa korossa, seuraavaksi pitääkin sitten nostaa liimapuupalkit paikoilleen.
Liimapuupalkkien nostamiseen tarvitsen taas apukäsiä. Veljeni sattui olemaan ulkomailla (häämatkalla), joten päätin odottaa että hän palaisi matkalta.
Siihen menee melkein viikko, joten oli keksittävä muuta hommaa tähän väliin. Päätin tehdä tässä välissä kaikki rungon aukot valmiiksi. Tässä vaiheessa vain aukkojen pielitolpat ovat paikoillaan, joten niihin pitää vielä tehdä ylä- ja alarungot.

Jatkan katon tekemistä sen jälkeen.

Mutta niistä lisää seuraavissa teksteissä.













Kommentit

  1. Moi, huomasin blogisi kun itsekin kirjoitan Kuusamo hirsitalon pystytyksestä. On sulla aika haastava rakenne talossa, mutta respect jos tosiaan yksin rakennat. Kuusamoon olen itse ollut tyytyväinen. Talomme on ensimmäinen kyseistä mallia, joten muutama lastentauti on ollut matkan varrella, mutta ovat nopeasti korjanneet.
    Tsemppiä!
    T. katallemokki.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja tsemppiä teillekin rakennusprojektiinne. Kiva päästä seuraamaan muitakin, jotka ovat vastaavassa tilanteessa. www.unelmakotiarakentamassa.blogspot.fi

      Poista
  2. Mekin otimme vielä tähän loppusyksyyn projektiksi uuden terassin rakentamisen ja juuri kävi kuljetusliike toimittamassa tarvittavat puutavarat. Kohta pitäisi tulla vielä kaivurin tekemään maatyöt, jonka jälkeen voi aloittaa rakentamisen ja toivottavasti saa valmiiksi ennenkuin rupeaa tulemaan hirveästi lunta. Hauskan näköinen tuo talo, kun pelkkiä palkkeja menee joka suuntaan. Paljon tsemppiä rakennukseen ja toivottavasti kaikki menee kuin on suunniteltu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasimme vasta nyt kommenttisi. Joko terassi on valmis? Lunta ei vielä ainakaan toistaiseksi ole tullut tänne etelään, tuleekohan kenties ollenkaan tänä talvena. Toistaiseksi meillä vielä mennään sunnitelmien mukaan, ehkä hieman jäljessä, kun ajateltiin päästä muuttamaan jouluna 2019. Mutta pikkuhiljaa...

      Poista
  3. Hienolta tuo teidän terassisuunnitelma vaikuttaa. Ja kuvan sekä liimapuiden osalta varmasti vankkarakenteinen tulee olemaan. Liimapuupalkkien osalta kannattaa kiinnittää huomiota palkkien liimasaumoihin ja mahdollisiin halkeamiin. Kaverini rakennutti Helsingissä terassia ja hän huomasi rakentamisen loppuvaiheilla, että yhdessä kantavassa liimapuupalkissa oli liimasauma pettänyt. Hän löysi onneksi yrityksen joka pystyi suorittamaan liimapuupalkin injektoinnin ja tämän ansiosta liiimapuupalkkia ei tarvinnut uusia kokonaan. https://www.oivaset.fi/betonirakenteiden-korjaus

    VastaaPoista
  4. Mukavaa kun sai lukea teidän suunnitelmasta. Toivottavasti kaikki meni hyvin. Meillä alkaa parvekkeen laittaminen seuraavaksi. Nostoapuvälineet toki täytyy hankkia, sekä materiaalit. Toivon, että sen saisi valmiiksi vielä ennen kuin tulee talvi. http://www.powerten.fi/tuotteet/nostopuomit/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Autotallin maanrakennus ja perustukset

Vesikaton levytys