Terassin rakentaminen talon yhteyteen

Pääterassin runko tehtiin jo talon runkovaiheessa, koska siitä lähti katoksen kantavat pilarit. Työn tekeminen tällä puolella taloa on siitä asti ollut hankalaa, koska runko on ollut tiellä ja maa noin puoli metriä alempana. Nyt kuitenkin oli pakko alkaa miettiä terassin rakentamista että saisi siihen tasaisen työalustan josta voisi tehdä sen puolen ulkovuorauksen valmiiksi.

Eli nyt oli aika alkaa miettimään millä laudalla/materiaalilla tehdään terassin kansi. Tänä päivänä on olemassa aika paljon vaihtoehtoja. Koska meillä on tulossa aika suuri terassi, ajattelin että laudan leveyden täytyy olla vähintään 120-145mm. Vihreän kestopuun ulkonäkö ei oikein miellyttänyt, kun taas ruskeaa on kaikilla. Tosin nämä ovat molemmat harmaita parin-kolmen vuoden jälkeen. Sitten olisi vaihtoehtona erilaisia komposiittilautoja, mutta niiden muovinen vaikutelma ei kiinnosta, sitä paitsi meillä on huonoja kokemuksia niistä. Silloin kun asuttiin Espoon rivarikämpässä meillä oli valmiina jonkun aikasemman asukkaan komposiittiterassi. Kyseinen komposiittilauta oli aika tumma, ja kesällä sen pinta lämpeni niin paljon ettei paljain jaloin ollut asiaa siihen. Myös lämpölaajeneminen oli ongelmana siinä. Koska niillä on aika suuri lampölaajeneminen, niiden kiinnitykset tehdään pääsääntöisesti urissa lautojen väleissä T-kiinnityspaloilla, joka mahdollistaa liikkumisen. Ongelmana siinä oli, että kun terassin leveys oli niin suuri että laudat oli jatkettu, niin lämpiessä jatkos pysyi paikallaan ja laudat laajeni eri suuntiin, kun taas jäähtyessä se kutistui tasaisesti, ja jätti jatkokseen jopa 1cm raon. Tilanne voi olla eri vaalealla komposiitista, mutta näin meillä.

Terassirunko tulossa. Tyhjä keskikohta jää matalampana.

Tämä terassi perustetaan "kevyesti" pihalaattoja päälle.


Tein hieman etsintöjä interwebissä mitä olisi markkinoilla tarjolla, ja löysin tuotteen joka kulkee OrganoWood- nimellä. OrganoWood on ympäristöluokiteltu ja piimodifoitu puu joka on käsittelyn jälkeen lähes lahoamaton. Tuote on tuoreltaan puuvärinen, mutta ikääntyessä keloittuu hopean harmaan sävyyn. Kiinnostuin niiden yhteen lankkuun, joka oli profiililtaan 34x170mm. Ainoa ongelma oli että kyseinen tuote ei ollut ihan halvimmasta päästä. Laskin että meille on tulossa suunnitelmien mukaan noin 115m2 terassia plus portaita talon ympärillä. Eli noin 5,7jm/m2 olisi menekki. Tämä tarkoittaa että yhteensä hukkavaralla menee noin 900-950jm kyseistä tuotetta.
Laudan hinta kun oli vajaa 7€/jm... Itse en uskaltanut alkaa hintaa laskemaan =).

Muutama yö mietin asiaa ja tulin siihen päätökseen, että koska teen kaikki työt itse, tulee terassin hinta olemaan suht sama kun toisella joka teettää terassin ruskealla kestopuulla ja maksaa työtkin.
Tai tällä tavalla ylipuhuin itseni ainakin, joten tilasin 950jm kyseistä tuotetta.

Koska kyseinen tuote keloittuu ajan myötä, halusin rakentaa koko terassin samaan aikaan, jotta tämä tapahtuisi tasaisesti. Eli ei muuta kun rakentamaan lisää terassirunkoa.
Pääterassin kohdalla päätettiin tehdä muutos designissä, ja madaltaa keskiosa niin että se on 30cm alempana. Tämä, koska muuten olisi ollut liian suuri yhtenäinen pinta.

Google SketchUp:illa mallinsin uutta disignia.


Vaaleanpunaiset otsalaudat on vain renderointiohjelmaa varten :). Valkoisia tulossa.



Sitten kun runko oli valmis, päästiin terassikannen lautojen kimppuun. Aloitan aina ulkoreunalla ja etenen sisään, ja koitan säätää matkalla jos on jotain heittoja. Itse katkaisen pitkiä pätkiä niin, että välillä menee poikkilauta. Tämä on siistimpi ja helpompi tapa tehdä pitkiä lautarivejä.
Koska kyseinen lauta on jo käsittelyssä kuivatettu, niin raot pitää jättää aika isoiksi, toisin kuin perus kestopuulla, joka on niin märkää tullessa työmaalle, että se pitää asentaa melkein kiinni toisiinsa ettei kuivuessa olisi liian suuria rakoja.  Kiinnitin laudat ruostumattomilla 70mm ruuveilla, koska ajettelin että perus 55mm ruuvi tässä 34mm vahvuudessa on liian köykäinen. Rakoa jätin 8-10mm, mikä näillä laudoilla ei näytä edes isolta (Suositus oli 10-15mm).

Toinen puoli tehty katetusta terassista.

Keskellä teen liimapuupilarin levyinen lauta kenttien välissä.

Tässä näkee että on vielä puun värinen.

Lainattu kuva, lauta keloittumisen jälken (kuva: Sarokas, terassilautojen toimittaja)

Nyt kun terassin pinta on saunaterassia lukuunottamatta valmis, pystyin tekemään ulkovuorauksen valmiiksi. Pyörillä olevan alumiinitelineen otin ulos terassille, ja siitä sainkin ulkopuolen tehtyä aika pitkälle.

Terassin portaat puuttuu vielä, mutta niitä tehdään vasta kun kaikki istutuslaatikot on ladottu muurikivillä. Tämä jotta ne ei olisi tiellä ja vaikeuttaisi latoamistyötä.






























Kommentit

  1. Me rakennettiin terassi ja saatiin se just reilu kuukausi sit valmiiksi. Mietinkin, et nuo terassin metalliosat pitäis päällystää jotenkin. Joku joskus puhui sähkösinkityksestä. Hienon näköinen tulee muuten tuosta terassista tuon keloittumisen jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä metalliosia tarkoitat? Sähkösinkitystä ei suositella ulkokäyttöön. Ulkona käytetään joko kuumasinkittyä, ruostumatonta terästä tai haponkestävää. Kestopuun kanssa suositellaan kiinnikkeitä rst (palkkikengät ja kulmalevyt tms.). Paljaat jo asennetut teräsosat täytyy käsitellä ruosteenestomaalilla tms.

      Poista
  2. Meilläkin täällä Vaasassa on ajatuksissa rakentaa terassi talon yhteyteen nyt kesän aikana. Olitteko harkinneet terassilasitusta? Itse haluan terassilasituksen koska syksyllä ja keväällä luultavasti viihdyn myös terassilla. Ei terassilasitus lämpöä sido mutta ainakaan ei tarvitse miettiä kastuvansa ulkona :) https://liite.fi/terassi--ja-parvekelasitus.html

    VastaaPoista
  3. Hyvät värivalinnat, ja oikein kivan kokoinen terassi. Meilläkin täytyy ottaa tämä urakaksi kesällä. Haaveilen myös, että terassilasitukset asennettaisiin. Meillä on niin tuulinen tontti, että se voisi olla hyvä lisä. https://www.lasijapeilihiomo.fi/terassilasitukset

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Autotallin maanrakennus ja perustukset

Vesikaton levytys