Valoa tunneliin!!! :)

Nyt kevät oli edennyt jo siihen vaiheeseen että ikkunoiden asentaminen tuli mahdolliseksi. Tai lähinnä alkoi olemaan jo niin lämmintä että seinään pystyi tekemään väliaikaisesti ison reiän ilman, että koko talo pääsisi jäähtymään.
Ikkunathan meillä on ollut jo tovin autokatoksessa odottamassa asennusta.
Olen jo koko talven tehnyt hommia täysin ummessa olevassa talossa, joten vähän (eikä niin vähänkään) luonnonvaloa on kyllä tervetullutta. Ikkunat ovat sen verran isoja sekä painavia, että emme vaimon kanssa kahdestaan saatu niitä asennettua kokonaan, vaan jouduin värväämään veljeni tähänkin apuun. Tosin tällä kertaa arpa osui isoveljelle (koska pikkuveljellä selkä kipeänä). Aloitimme veljeni kanssa olohuoneen ylimmillä ikkunoilla, koska niiden sopiminen on jännittänyt jo jonkun aikaa. Meillähän oli 25mm tuulensuojalevyt asennettu kauttaltaan, joten nyt piti sitten sahata levyt aukoista pois. Työkaluksi tähän valitsin purkusahani (toisella nimellä puukkosaha), koska sen terää saa taivutettua sahatessa, joten pystyin sahaamaan runkopuuta linjaalina. Melkein kaikki ikkunat tällä pääseinällä on ns. kiinteitä ikkunoita, joten niistä ei saa irroitettua mitään vaan ne asennetaan sellaisenaan. Nyt kun asensimme olkkarin korkean tilan yläikkunoita, oli pakko ottaa avuksi molemmat alumiinitelineet mitä työmaaltamme löytyy. Toisen laitoimme sille tasolle mistä saa yläikkunat asennettua, ja toisen noin puoleen väliin mihin saa ikkunat välilaskettua. Yläikkunoita asentamassa oli tänä päivänä myös nuorempi veljeni, mutta vain kevyitä hommia tekemässä, eli hän ruuvasi ikkunat kiinni ja eristi uretaanivaahdolla. Minä ja isoveli kannoimme ikkunat autokatoksesta ja nostimme paikoilleen. Huojennukseksi kaikki vinot yläikkunat sopivat paikoilleen. Saimme ekana päivänä suurimman osan ikkunoista kannettua sisään ja kaikki kuusi yläikkunaa asennettua. Sovittiin sitten isoveljeni kanssa että jatketaan viikon päästä kiinteillä ikkunoilla (ne painavimmat).


Pelkästään olohuoneen yläikkunoiden asennus toi jo paljon valoa taloon.


Viikolla sitten sain rauhassa aloittaa avattavien ikkunoiden sekä pienten ikkunoiden asennuksen. Tähän otin rakkaan vaimoni avuksi.
Avattavat ikkunat on piilosaranoilla, ja tämä tuotti hieman ongelmia, koska en ole ennen asentanut tällaisia ikkunoita. Täytyi oikein asennusohjeesta ensin tarkistaa miten saan ikkunan pokat irroitettua karmista. Talttaruuvimeisselillä kun hieman käänsi vipuja yläsaranoissa (sijaitsee pokan yläreunassa), niin yläreuna irtosi, ja sen jälkeen pystyi nostamaan ruudun pois. Nyt paketit oli riittävän kevyet että sain ne yksin kannettua sisään. Asensin sitten karmin aukkoon ja oli vuorossa ruutujen asentaminen takaisin karmeihin. Pienet ruudut (tuuletusikkunat) sain hyvin takaisinkin, mutta isompia ruutuja ei sitten noin vaan asennettukaan takaisin. Ongelmana tässä oli taas piilosaranat, koska niiden takia jouduin asentamaan pelkällä tuntumalla, kun kerran piilossa olivat. Ja isoilla ruuduilla olikin jo sitten painoa sen verran, että en saanut yhdellä kädellä pidettyä kohdallaan, kun yläsaranakin piti nostaa että naksahtaa paikoilleen. Tähän vaimon apu oli välttämätön, hän piti ruudun toista päätä ylhäällä kunnes sain itse yläsaranan napsautettua paikoilleen. Kun eka avattava ikkuna oli asennettu, oli tietysti pakko kokeilla integroidut kaihtimet myös. Tässäkin olisi ollut hyvä lukea ensin käyttöohjetta... mutta enhän minä nyt sellaista tehnyt vaan kokeilin vetää nappulasta tuloksena se että naru kyllä liikkui, muttei kaihdin. Revin hieman lisää ja kuului vain rrrrrrrrrrrrrrr kun kaikki narumekanismit purkaantuivat. Olin nähtävästi vetänyt niin paljon, että solmu narun päässä meni nappulasta läpi. Selvisi sitten ohjeesta, että kyseessä on kaihdin joka imee narut sisään kaikissa asennoissa. Tämä mekanismi/hissihärdelli nyt siis purkaantui. No joo, otin mallia seuraavasta ikkunasta miten narujen kuului mennä ja aloin korjaamaan kaihdinta. Naruja pujotellessa vierähtikin sitten tovi kun joka kerta kun ote narusta lipsahti, niin kului taas rrrrrrrrrr. Sain kuitenkin kasattu kyseisen kaihtimen jopa toimivaksi.
Pari lasista terassin oveakin saatiin myös asennettua isoveljeni kanssa. Pääterassin oven sekä pääoven jätämme suosiolla pois toistaiseksi, koska niistä aukoista kuljetaan vielä niin paljon tavaroiden kanssa, että ne olisivat jo pilalla ennen kuin pääsemme muuttamaan sisään.

Nyt on kaikki ikkunat asennettu, ja mikä määrä luonnonvalo tulviikaan sisään nyt, ihanaa! Viimeinkin valoa tähänkin tunneliin :) Keinotekoisia valoja ei juurikaan tarvita enää.





Tätä pienempää ikkunaa ei juurikaan enää löydy =).



Koiramme viihtyy tulevassa talossamme hyvin, kun on paljon ikkunoita mistä näkee ulos.

Tuleekohan meidän makuuhuoneeseen jopa liikaakin valoa =)
















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Autotallin maanrakennus ja perustukset

Vesikaton levytys