Lattiavalu ja jälkihoito

Nyt oli valmistelevat työt tehty ja ei auttanut muuta kuin odottaa sellaisia ilmoja että valu olisi mahdollinen. Oltiin jo tammikuussa ja lämpimiä päiviä oli aika niukasti. Olin jo puhunut valukaverin kanssa ja todettiin että valupäivänä lämpötila talossa olisi syytä olla plussalla, muuten betonin lämpö tuottaa valun aikana niin paljon höyryä, ettei laaserisäde enää näy kunnolla (vääristää sitä) . Talossamme on tässä vaiheessa siis pelkät tuulensuojalevyt ja vesikatto, joten ulkolämpötilan on oltava aika lähellä nollaa. Olin jo itse ehtinyt suunnitella isojen hallilämmittimien hankkimisen, kun valukaveri sanoi että hänellä on iso "löpötykki" vailla käyttöä, jonka saisi lainata.  Oli tulossa kelejä, jotka oli aika lähellä nollaa, joten kysyin valukaverilta miten hänen aikataulu antaisi periksi silloin, ja hän näytti vihreää valoa valulle. Sovittiin valupäiväksi tammikuun 8. päivä. Pari päivää ennen valua valukaveri tuli tarkistamaan että mesta olisi valmis, ja seuraavana päivänä hän toi jo sen "löpötykin" ja ohjeisti että olisi suotavaa, että löpötykki olisi iskukunnossa ja päällä jo ennen valua, jotta ilman lämpötila olisi plussan puolella.

Jouduin tekemään hallilämmittimelle tason joka oli kiinni seinässä, koska luonnollisesti sitä ei lattialle voi sijoittaa. Kyseinen lämmitin oli 37kW tehoinen, ja näin ollen se myös oli hiukan janoinen.
Lämmittimen tankki taisi olla 36l tilavuudeltaan ja kulutus noin 3,6l/h. Joten se tarkoitti sitä, että se joisi tankkinsa tyhjäksi kymmenessä tunnissa. Edessä oli siis löpöralli. Lämpötila oli pidettävä plussalla niin kauan että betoni saavuttaisi jäätymislujuutensa.

Valupäivä saapui ja menin laittamaan lämmittimen päälle aamulla ennen töihin lähtöä ja valumies tuli työmaalle. Mitään epäselvyyksiä ei enää ollut,  joten jätin pojat hommin ja lähdin omiin töihin. Valu meni ilmeisesti hyvin kun ei kuulunut mitään päivän mittaan. Kun pääsin töistä, kävin kurkkaamassa ovenraosta, mutta en uskaltautunut vielä sisälle asti. Illalla oli pakkanen hieman kiristynyt, mutta sisällä oli reilusti plussan puolella.

Kävin kotona syömässä ja sitten olikin pakko mennä tankkaamaan petoa. Otin pari styroxipalaa mukaan ja liikuin niiden avulla lämmittimelle. Tankkasin lämmittimen ja ihastelin uunituoretta lattiavalua (kts. videopätkä alla).
Pojat oli kyllä tehneet todella hyvän työn, lattia oli todella tasainen (muuten kuin siellä missä oli kaatoja).

Olin tässä vaiheessa todella helpottunut että sain lattian valettua, kaikki oli niin puhdasta ja tasaista taas. Mutta sitten hiipi ajatus että jos nyt jostain syystä en saa lämpöjä pidettyä yllä ja lattia jäätyy, niin ollaan taas lähtöpaikassa -50. Joten ykkösprioriteetiksi muodostuikin lämmön ylläpitäminen. Lämmitin tosiaan toimii termostaatilla, mutta koska eristeitä ei ole, niin se on aina päällä täydellä teholla. Tankkasin laitetta kolme kertaa päivässä, aamulla kello 6, iltapäivällä kello 14 sekä iltaisin kello 10. Asensin taloon lämpömittarin, joka kertoo koko ajan ilman lämpötilan. Toki betonilla on omasta takaa aika hyvät lämmöt itse kovettumisprosessista, mutta kyllä nekin lämmöt pikku hiljaa tippuvat. Sain kuin sainkin pidettyä lämpötilan plussalla koko ajan, mutta menihän siinä pitkä penni löpöihin.

Nyt kun lattia oli valettu, oli aikaa tehdä jälkihoidon toimenpiteitä. Tässä tapauksessa se tarkoitti betonin peittämistä muovilla mahdollisimman pian valun jälkeen. Tämä estää kosteuden poistumisen ja näin ollen laatan kuivumisen liian nopeaan. Liian nopea kuivuminen aiheuttaa kutistumia betonissa joka ilmenee halkeamina. Tämä johtuu siitä, että pintabetoni kuivuu nopeammin kuin alempana oleva betoni, mistä seuraa sisäisiä jännityksiä ja pinnan halkeilua. Muovit pidetään päällä 1-2 viikkoa vähintään. Mitä hitaampi kuivuminen, sitä parempi tulos. Meillä kun ei ole kiire kuivumisen suhteen kun aikataulu on mitä on.

Koska eletään nyt ydintalven aikaa, seuraavaksi vuorossa on eristeiden asentaminen, jotta saataisiin
lämmöt pysymään pikkasen halvemmalla plussan puolella.



Uunituore betonilattia


The beast!!







Muovit päällä







Kommentit

  1. Hyvä ettei kuivumisen kanssa pidä kiirettä. Ilmeisesti vuosien saatossa muutama eri tekijä voi tosiaan aiheuttaa halkeilua. Meillä on itseassa liimapuupalkin injektointi tarvittava toimenpide tässä lähiaikoina. Eli niitä tosiaan tehdään eri materiaaleihinkin. Melko kätevää!
    https://www.oivaset.fi/betonirakenteiden-korjaus

    VastaaPoista
  2. Komea on uunituore betonilattia. Meidän mökkitontille juuri tuli betonivalu. En tiedä, annoimmeko tarpeeksi aikaa sille kuivumiseen. Voi olla, että injektointityöt täytyy tehdä jossain vaiheessa. Toivon kuitenkin toki, että siltä vältytään. En tiedä, kuinka vaikeaa on tehdä nuo työt betonirakenteille, mutta varmasti ammattilainen siihenkin löytyy. https://www.rakennelujitus.fi/polyuretaanit-ja-epoksihartsit/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkorakenteet, Räystäiden rakentaminen osa 4

Autotallin maanrakennus ja perustukset

Vesikaton levytys